Gesällprov barberare

Gesällprov för barberare – nytt för branschen

Branschen har tagit fram ett nytt gesällprov för barberare och möjligheten att visa kunskap och färdighet för den nya trenden i ett gammalt yrke. Provet riktar sig dels till de som redan är frisörer och har nischat sig mot herrkunder, även till de som är nyutbildade inom yrket. Provet är också ett bra redskap för validering för nyanlända som vill få sin kunskap bevisad och inte har samma bredd inom frisöryrket som de flesta svenska frisörer har.

Det finns fortfarande möjlighet att avlägga gesällprov som herrfrisör, skillnaden mellan herrfrisör och barberare är att en herrfrisör ska visa kunskap i färg och hela kemidelen vilket är en ganska stor del av yrket. I provet för barberare finns ingen färg eller kemi men i stället rakning som saknas i gesällprovet till frisör eller herrfrisör.

Frisörföretagarna har samlat landets främsta barberare från olika delar i landet för att ta fram kriterier för provet. Det är 7 moment och innehåller 3 olika klippningar, 2 skäggmoment, en rakning med kniv samt ett teoritest. Det behövs alltså 3 modeller för att genoföra provet då klippning och skägg/rakning kan utföras på samma modell. Det kommer även att ingå ett teoritest med fokus på hygien och smittrisk vid hudnära arbete. Provreglerna har godkänts av Sveriges Hantverksråd som utfärdar själva gesällbrevet.

Förkunskapskrav är minst 1000 timmars utbildning eller erfarenhet av barberaryrket.

Vill du göra gesällprovet för barberare?

Provdatum:

26 augusti - Stockholm, International Hair Academy, Kanalvägen 3 A i Upplands Väsby

27 augusti - Malmö, The Barber, Gibraltargatan 1 i Malmö

26 september - Falun, Frisörcentrum, Trotzgatan 25, Falun

Anmälan mailas till: utbildning@frisor.se (Observera att det inte kommer någon bekräftelse per mail på din anmälan under v.27-31 pga semester)

Anmälan är bindande.

(Ange namn, personnummer, adress, mobilnummer samt vart du vill göra provet.)

Kriterier gesällprov i barberaryrket

Schema gesällprov barberaryrket

barbertools