Den 24 november var det dags för A day to Movember och Swedish Barber Expo på Clarion Hotel Amaranten i Stockholm – där Alan Mannerstål tog hem titeln Årets Barberare 2019. Dagen var fylld av inspirerande looks & learns, samtal om mäns hälsa och skägg i massor. 

Frisörföretagarnas vd Ted Gemzell modererade en paneldebatt om begreppet ”barberare”, och behandlade frågor som: Vad är en barberare? Behövs det ett yrkesbevis och vilka krav ska man ställa på en barberare? Vilka relevanta moment ska ingå i ett gesällprov för barberare? Debatten inleddes med frågor till Staffan Westman, ordförande i Sveriges hantverksråd som ger ut gesäll- och mästarbrev.


Frisörföretagarnas vd Ted Gemzell modererar barberar-debatten. 

Panelen bestod av Dennis Liedberg  från Linköping, Robert Rydell från Stockholm, Sanna Lindgren från Stockholm, Kenneth Johnsson från Kinna och Amin Iranmanesh från Göteborg.
Panelen var överens om att det är viktigt att löpande se över kriterierna i proven. De diskuterade även vikten av social kompetens i yrket, då en stor del av kundbemötandet handlar om att möta kunderna i en dialog som ibland kan bli väldigt personliga. Att även införa krav på den som driver verksamheten, utöver de enskilda barberarna, var ett tydligt önskemål och alla deltagare var överens om att det är viktigt att branschen fortsätter att ha en dialog för framtida utveckling och samhörighet.


Alan Mannerstål blev Årets Barberare 2019.

Titeln Årets Barberare 2019 gick till Alan Mannerstål från Mannerståls Herrfrisering i Gamla stan i Stockholm. Finalens fem tävlanden fick först lotta om modellerna och sedan 60 minuter på sig att fritt klippa och trimma hår och skägg, och fem minuters avslutande styling. Fyra internationella barberare var domare. Konferencier Jac Ludlow från Storbrittanien höll spänningen uppe under hela tävlingen, inför en fullsatt publik av branschkollegor och skäggkillar, som var på plats för SM i skägg. På andra plats kom Omar Darwish från Sharper Barbershop i Göteborg – resterande tre barberare – Caroline Gustafsson från Barber Art & Crafts i Trelleborg, Mehmet Gultekin från Georges Klipp i Spånga och
Abbe Al-Jadir från Royal Barbershop i Västerås – som alla gjorde ett fantastiskt jobb, fick en delad tredjeplats.

– Herregud vilken resa! Jag är nu korad till Årets barberare 2019! Jag vill tacka alla som har stöttat och pushat mig igenom tävlingen, ni är bäst. Sen vill jag rikta ett stort tack till Barber Supplier och Swedish Barber Association som samordnat denna tävling genom hela Sverige och samlat ihop branschen, och även samlat in pengar till Movember Foundation. Otroligt snyggt jobbat! Och till de andra finalisterna – ni är grymma! sa Alan efter segern.

Alan Mannerstål är 22 år och tredje generationens barberare. Han har gått frisörlinje på gymnasium och jobbat på pappas barbershop Roy & Son. I år öppnade han Mannerståls Herrfrisering i Gamla stan och för traditionen vidare. Det här var hans första barberartävling.


Två stolta skäggbärare som tog pris i Skägg-SM.

 

Av Lisa Rosman Foto Barber Supplier