För tio år sedan flyttade Alireza ensam från sitt hemland Iran till Sverige för att kunna ägna sig fullt ut åt sin stora passion – hår. Idag fördelar han sin tid mellan att vara utbildare för Redken och frisör på salong Quomodo i Göteborg.

Att hjälpa andra frisörer att nå sina mål och utvecklas inom yrket är något Alireza Mousavi, 34, brinner lite extra för, och det är precis det Alireza vill att denna intervju ska handla om när jag tar kontakt med honom. Det är nämligen så han är Alireza. Inget lämnas åt slumpen och han har en tydlig plan och vision gällande det mesta. Det är med andra ord ingen tillfällighet att just han blev utsedd till Årets Frisör 2020 och precis har blivit utvald att hålla i invigningen av Redken Symposium 2021 tillsammans med fem andra världsartister.

Hur har du lyckats ta dig till toppen? Vilket tips kan du ge andra?
– Allt handlar om kontakter! En bra sak är att börja med att assistera folk som kan sin grej. Det går inte att hoppa till slutdestinationen direkt, det finns inga genvägar. Ett bra sätt är att lära känna folk i branschen och så småningom kan du börja använda dina kontakter för att ta dig vidare och göra egna grejer, säger Alireza.

Hur skapar man dessa kontakter?
– Sociala medier är ett jättebra hjälpmedel. Hitta frisörer i Sverige du gillar och ta kontakt med dem, berätta att du finns tillgänglig och är intresserad av att lära dig mer. De flesta blir bara glada och vill gärna ha assistenter. Var inte blyg! Du måste själv vara aktiv för att komma framåt, ingen kommer och knackar på din dörr om de inte vet att du finns.

Alireza ser ett problem i branschen med att alla sköter sitt och tycker att det är dags för en förändring.

– Allt fler jobbar individuellt, vilket vi alla kan ändra på. Vi behöver bli mer öppna för att hjälpa dem som inte är lika erfarna. Det är en vinn-vinn-situation, slår han fast.

En annan viktig faktor i yrket är vidareutbildning.
– Vi bör alla satsa mer på upskilling. Frisörskolan är en bra grund men det räcker inte, det är superviktigt att gå utbildningar och vidareutveckla sina kunskaper. Det kommer att behövas även om du ska assistera andra, säger Alireza.

De digitala utbildningarna har exploderat på sistone, vad tycker du om det? Kan man ta till sig informationen på ett bra sätt online?
– I framtiden tror jag att det kommer att vara en kombination av digitala kurser och att samlas. Digitala kurser är ett bra alternativ för dem som kanske inte kan resa långt, betala hotell etc. Det digitala kommer att finnas kvar även efter pandemin men det kommer även ”vanliga” kurser att göra. Gör man online-kurser är det otroligt viktigt att göra dem med hög kvalité på ljud och bild så att alla kan ta till sig informationen på samma sätt som om man skulle ha befunnit sig i samma rum, påpekar han.

När grunderna sitter ordentligt är det dags att plocka fram sitt innersta jag för att specialisera sig.
– Det är viktigt att nischa sig. Kom fram till vad du gillar bäst – klippning, färgning eller styling? När du vet det går du på den linjen och satsar stenhårt. Man kan inte bli bäst på allt, satsa på att bli expert i ett ämne. Jag har exempelvis valt att nörda ner mig i färg och styling. På Redken har jag titlarna colorist och finisher, förklarar han.

När man hittat sin grej är nästa steg att finna sin egen stil, något som kan låta enklare än vad det faktiskt är.
– Ställ dig frågan: Vad gör du som skiljer sig från alla andra? Gå sedan tillbaka till dina rötter och känn efter vilken stil du gillar allra bäst. Vet du det blir det enkelt att med självförtroende uttrycka din egen stil. Den här delen är nästan bland det svåraste enligt mig men några tips är att gå tillbaka och titta på vad som har funnits tidigare i historien och frisörvärlden. Vilken stil tilltalar dig allra mest? När du hittat det är det dags att lägga din personliga stil och twist på det, förklarar Alireza och fortsätter:
– En sak som hjälpt mig att hitta en egen stil är tack vare att Redken alltid pushat mig till att kliva utanför min comfortzone. Det är läskigt men det är det första steget till att lära sig mer om sig själv och på så sätt utvecklas. Ha ett öppet sinne! Det är bra att lära sig om allt. Knowledge is power, glöm inte det!

Alireza förstår att det inte är alla frisörers högsta önskan att stå på scenen eller att ens gå utanför sin comfortzone och till dessa har han såklart också några ess i rockärmen.
– Hur tjatigt det än är så kan vi inte vara tillräckligt noga med konsultationen! Ta reda på kundens livsstil, jobb, barn etc. Detta för att kunna erbjuda en frisyr som passar just deras livsstil. Sådan typ av konsultation är väldigt viktig. Vi ska inte klippa en komplicerad frisyr som kräver mycket styling om kunden varken har tid eller lust med det, säger han och fortsätter:
– Fråga sedan vad de trivs allra bäst i och vad de anser passar dem bäst. Utifrån den informationen gör du en frisyr eller färg men med din egen twist, det gör att kunden känner sig speciell och har fått en skräddarsydd frisyr och stil som passar just den personen. Känslan är otroligt viktig. Tittar man på modevärlden har det blivit mer och mer individuella stilar. Människan får en frisyr, inte tvärtom! Det är den egna personliga stilen som är modern, inte att alla ska ha samma frisyr som det lutat åt tidigare.

Vad är ditt nästa mål?
– Jag vill kunna fokusera mer på modevärlden, den har oftast en större publik som gör det enklare att få uttrycka en personlig stil. Jag älskar att hela tiden jaga efter nya trender.

Vad gillar du mest med frisöryrket?
– När man får det där leendet av en kund som säger att de älskar sin nya look. Att vända en dålig dag till en bra dag för att man tagit hand om kunden och den känner sig snygg, det är det bästa!

Om du skulle göra en utbildning på en timme, vad skulle den handla om?
– Att göra tre olika looks av hur vågad en frisyr kan vara. Man skulle exempelvis kunna döpa dem till whisper, talk och shout. Jag skulle börja med shout-frisyren och sedan förklara hur man kan tona ner den för att få den mer kommersiell med hjälp av olika tekniker. På så sätt får man tre frisyrer i stället för en, förklarar Alireza.

Ett sista tips till alla frisörer där ute?
– Jag flyttade från mitt hemland för att kunna utvecklas – ge aldrig upp din vision om att fortsätta framåt, man blir aldrig fullärd i det här yrket! ◊

Av Linnéa Wallin
Foto Peter Nilsson
Hår, Makeup & Styling: Alireza Mousavi
Modell: Shadi Golchin

Pssst! Du vet väl att Alireza håller kurser? Du hittar dem här!