Vinnaren i Årets Frisör 2020, Alireza Mousavi, 34, flyttade ensam till Sverige från Iran. Redan dag två i sitt nya hemland började han arbeta och nu, tio år senare, står han som vinnare i två kategorier, Årets Frisör och Årets Dam, i Sveriges största hårtävling. Minst sagt imponerande!

Idag bor Alireza Mousavi i Göteborg och jobbar tjugo procent på salong Quomodo och nästan hundra procent som utbildare för Redken. Han ingår också i ”Redken Power Network”, Redkens internationella team.

Hur kändes det att komma till Sverige ensam som 24-åring?
– Jag ville lära mig språket och komma i gång med mina kunder så fort som möjligt. Jag jobbade först i Ulricehamn i nio månader och sedan flyttade jag till Borås och jobbade där. För två år sedan kom jag till Göteborg och började jobba på Quomodo.

När kom du på att du ville bli frisör?
– Min mamma var frisör i grunden men jobbade inte praktiskt. När jag var barn ville jag leka med min systers Barbiedockor för jag gillade att göra uppsättningar på deras hår, då var jag fem år gammal. Min syster hatade mig så klart för att jag förstörde hennes dockor. När jag var nio år färgade jag min mammas hår för första gången och sedan började jag med slingor när jag var 13–14 år. Att klippa var det jag väntade med till sist, det var viktigt för mig att var ordentligt utbildad innan jag började klippa.

När Alireza hade åldern inne studerade han till barberare i Iran, men i smyg, om kvällarna, gick han till frisörskolan och fick lära sig att klippa damer, något som enligt seden inte är okej i Iran.

– Jag började göra håren på tjejer i smyg hemma på mitt rum där jag satt upp en liten salong på egen hand, men jag kunde tyvärr inte certifiera mig som damfrisör i Iran.

Alireza kände att han ville utvecklas och började åka till närliggande länder, som exempelvis Dubai, för att gå på kurser.

– Det var ungefär då jag bestämde mig för att lämna Iran för att kunna jobba under frihet.

När Alireza kom till Sverige genomförde han en validering på Almås gymnasium i Borås.

– Först fick jag göra ett delprov och efter några månader gjorde jag mitt gesällprov. Jag tog emot gesällbrevet 2014.

Vad betyder den här vinsten för dig?

– Det är jätteroligt att få en röst och plattform där man kan hjälpa andra frisörer. Jag drivs av att ge andra ambitioner och visioner för att uppnå sina drömmar. Jag vill använda min röst för att kunna hjälpa andra.
– Sedan tror jag också att den här vinsten ger mycket möjligheter. Kunderna får större respekt för dig eftersom du blivit en etablerad frisör vilket ger makt och möjligheter. Jag har haft några utbildningar den här veckan och jag märker att alla deltagare ser upp till mig mer och kanske lyssnar mer noggrant när de vet att jag kan. Det ger också kontakter i media vilket kan göra mycket för att kunna bygga vidare på min karriär.

Vad var inspirationen till din vinnarkollektion?

– Min kollektion kom från hjärtat och jag hade en klar vision. Jag hade rest till New York för att assistera vid Naha (North American Hairstyling Awards) och insåg att frisörerna jobbade väldigt annorlunda. De valde färger efter vad som fungerar bäst med kameran, linjer, texturer med mera. Det var på sommaren 2019. När jag kom hem var jag och tittade på Årets Frisör 2019 och bestämde mig redan då för att tävla 2020. Vi fotade kollektionen i januari 2020 med Leonard Green som jag tog kontakt med redan då.

Vad har du för tips till andra som vill tävla?

– Börja med en moodboard där du sparar dina favoritbilder, kläder, byggnader, vad som helst som du blir inspirerad av! Titta på den och samla idéerna och skala av till en klar vision. Sedan tar du tag i formen och tittar på frisyrer längre tillbaka i tiden. Plocka inspiration därifrån men kopiera inte. Det mesta är redan gjort men vi kan tolka gamla frisyrer vilket jag tycker är superkul!
– Tänk team, team, team! Det är foto, kläder och makeup. Allt ska gå ihop på ett bra sätt, sedan är det bara att köra! ◊