För bara ett år sedan arbetade Tom Rudderham som murare, nu är han Elias Habibsons kollega på Oak Lake Barbershop. Allt som krävdes var en knuff i rätt riktning, rå talang – och lite hjälp på vägen

Av Lisa Rosman Foto Josefine Bäckström

Rätt inställning, en dos talang, och någon som tror på dig – svårare än så behöver det inte vara. När muraren Tom Rudderham klev in på Oak Lake Barbershop och ställde sig i frisören Elias Habibsons stol visste han inte riktigt vad de skulle prata om, så han tänkte att det var lika bra att börja med deras uppenbara gemensamma intresse.

– Det första Tom sa vad: ”Jag har alltid drömt om att stå och jobba som du gör”, berättar Elias Habibson, herr- och damfrisören som äger Oak Lake Barbershop.

Vid nästa besök återkom de snabbt till samma ämne. Tom, som är engelsman och flyttade till Sverige som 18-åring, saknade barberarkulturen i England och hade till och med tankar på att åka till London och utbilda sig till barberare.

– Jag hade hittat några utbildningar som jag tyckte verkade bra, men jag är 30 år, och har en son att försörja. Att chansa på ett helt nytt yrke och dessutom lägga pengar på en utbildning kändes inte aktuellt, berättar Tom Rudderdam.

Som tur var fick Elias honom på andra tankar. Han såg ett driv i Tom, och ett genuint intresse. Vad mre behövde han en ny barberare, salongen hade varit öppen i nästan ett år och kundlistorna var fulla sedan länge.

– De flesta kunder vet inte riktigt vad de vill ha när de sätter sig i min stol. De ber om ”lite kortare på sidorna och längre på toppen”, och hoppas på det bästa. Men Tom var annorlunda. Han visste exakt vilken millimeter maskinen skulle ställas in på, och använde uttryck som få slänger sig med. Jag såg en möjlighet, och tog den.

Elias gjorde en deal med Tom och erbjöd honom en anställning på villkoret att han skulle gå en grundutbildning först.

– Jag blev nog lite chockad, säger Tom. Men jag gick hem och bokade den där utbildningen i London, och åkte någon vecka senare.

Två månader senare stod han bredvid Elias på golvet på Oak Lake Barbershop. Och där har han stått sedan dess.

Tom Rudderham lyssnar noggrant på Elias Habibsons instruktioner. 

Elias Habibson är långt ifrån en nykomling i branschen. Han stoltserar med såväl gesäll- och mästarbrev som både frisör och barberare, är en frekvent bokad utbildare och startade sin Nässjösalong Trend by Habibson redan 2013. För några år sedan, när skäggboomen slog ner som en bomb i branschen, lade Elias till en liten barbershopdel i den vanliga salongen för att tillgodose den stora efterfrågan. Men det gick snabbt från att vara ett kul koncept till att bli platsen han fick stå på hela dagarna – kundkretsen utökades konstant, och många män åkte till Nässjö från närliggande städer för att få skägget trimmat och perfekta fades.

– Det gick så bra att jag tänkte att det kanske var dags att expandera och öppna en konceptsalong för herrar i Eksjö. Att det blev just där var inte bara för att många kunder kom därifrån, jag har alltid älskat den stan.

Oak Lake Barbershop slog upp sina dörrar i januari 2018, och i fjol bestämde Elias sig för att sälja sin första salong för att satsa sin tid på barbershopen, som nu även har en ”gentlemans shop” med kläder, gubbkepsar, klockor med mera.

– Jag har varit frisör sedan jag var 16 år, och sett alla delar av branschen. Jag gillar allt med frisöryrket, från snabba putsningar till tre timmarsfärgningar. Men när jag öppnade Oak Lake kände jag att jag hade hittat mitt nya hem. Det är ju det här jag verkligen älskar: atmosfären, teknikerna, kunderna och tugget, säger Elias och fortsätter:
– Det var så klart inget lätt beslut att sälja Trend by Habibson, men jag trivs så bra här så jag har inte ångrat mig en sekund.

Oak Lake Babershop är förutom en plats där många trivs – det Oak Lake-märkta arkadspelet är en kundfavorit – även en hyllning till staden den finns i. Namnet i sig är en sak, men inredningen helt i trä har en tydlig koppling till Eksjö, som är en av Europas äldsta trästäder.

– Det tog tid att få detta rätt, säger Elias. Huset byggdes för över hundra år sedan, så väggarna och golven är inte direkt lasermätta, haha. Men jag är glad att jag lät det ta sin tid, för nu är det exakt som jag vill att det skulle vara.

Då Elias redan hade ett framgångsrikt företag när han köpte den nya lokalen fanns inte samma ekonomiska press som vid hans första salongsöppning då han ”fick vända på varje krona för att få det att gå runt”. Så fort han slog upp sina dörrar till Oak Lake Barbershop kom kunderna. Och Tom var en av de första.

– Jag hade gått runt och letat efter en ny frisör ett tag, och klagat till mina kompisar att det inte fanns någon barberare i stan – jag ville ju ha en ordentlig skinfade. När jag hörde att det skulle öppna en riktig barbershop här var det inget snack, jag gick dit så fort jag kunde.

När man ser Tom jobba är det svårt att tänka sig att det bara gått knappt ett år sedan han gick klart sin grundutbildning. Mycket har hänt sedan dess. Han har redan tagit sitt gesällbrev som barberare, och Frisörlicensen är ”på gång”.

– Elias har förändrat mitt live, det är tack vare honom jag tog den här chansen, och han har tagit så mycket av sin egen tid för att vidareutbilda mig, säger Tom som snabbt blir avbruten av Elias:

– Visst, jag kan utbildning, det är min grej. Kunskap som inte delas är förlorad kunskap, och jag har coachat Tom – men det är han som har gjort det stora jobbet. Han är som en svamp som suger åt sig allt jag lär honom, och än i dag står vi kvar efter jobbet och pratar om tekniker och idéer. Vi är verkligen två nördar som har funnit varandra.

Även fast det var lite av en risk att skriva ett anställningsavtal med Tom redan innan han var färdigutbildad har Elias aldrig behövt oroa sig.

– Snubben har talang, och resan han har gjort är en på tusen – det är sjukt bra presterat. Ingen tror på oss när vi säger att han var murare för ett år sedan.

Samtidigt tror Elias faktiskt att Toms tidigare yrke har varit en bra grund för jobbet som barberare.

– En murare är van att använda både hjärnan och händerna, och ögonmåttet. Det är nog ändå något han tagit med sig.

Men det finns så klart mer att lära sig, för både Tom och Elias.

– Man är aldrig färdiglärd som hantverkare, det finns alltid potential för utveckling och man blir bättre och bättre för varje år som går.

Oak Lake Barbershops anrika lokaler.

Elias och Toms resa är långt ifrån slut, den har bara börjat. De fortsätter att vässa sina skills, och nu ska de gemensamt lära upp en ny rekryt – denna gång från scratch.

– Det är svårt att rekrytera bra barberare, särskilt i en småstad. Det gäller att vara kreativ, samtidigt som man inte har råd att felrekrytera – vi står inte i Mall of Scandinavia där 5000 personer passerar varje dag. Alla kunder måste få en 100-procentig behandling och gå härifrån nöjda, misstag kostar för mycket, säger Elias.

Oak Lakes nya rekryt, Daniel, visade också ett stort intresse för yrket. Så än en gång tar Elias chansen, men nu får han stöttning.

– Jag har varit lite av en ensamvarg när det gäller utbildning, det är ett nischat område. Fler borde lära ut yrket från grunden, men få vågar. Tom tycker det är kul, så tanken är att han ska assistera mig så mycket som möjligt under 2020.

Och 2020 är ett fullspäckat år för Elias. Förutom att driva salongen och stå på golvet ska han även ta han om 1922 – Keunes nya hårvårdserie för män.

– Jag och Keune kommer att ta fram ett unikt utbildningsprogram för Sverige, och presentera serien på Highlights On Tour och Unplugged (se vårens event här) Jag ser väldigt mycket fram emot det.

Att herrsalonger och skönhetsvård för män är här för att stanna är Elias bensäker på.

– Jag tror inte att boomen har specifikt med skägg att göra, det är en trend som har med livsstil att göra och jag har svårt att se att den kommer dö ut. Hela kulturen har förändrats. Män köper mer produkter, lägger tid på sitt utseende och utforskar hudvård, makeup – allt möjligt. Det är accepterat i dag på ett helt annat sätt, och det är bra.

Precis som med traditionella frisörsalonger finns det ett stort spektrum av kvalitet, priser och kunskapsnivå. Att barberare och herrfrisörer ska ta gesällbrev, och gärna mästarbrev, är för honom självklart för att se till att höja statusen på yrket, och tryggheten för de anställda. Och vidareutbildningar och kurser är viktiga för att fortsätta hålla en hög nivå på landets barbershops.

– Ju mer vana kunderna blir desto kräsnare blir de. Det är bra, de håller oss på tårna. Jag ser redan en förändring hos en del av mina kunder. De vill inte bara ha en snygg fade längs sidorna och längre på toppen av huvudet längre – de vill klippa håret, ha en frisyr med textur, klockren finish. Maskinjobbet är viktigt men vi ska inte glömma saxen, säger Elias.

Tom känner igen de nya trenderna från sitt hemland.

– Barberarna i England är ofta lite mer hardcore i sin styling, det är kul att det kommer hit också.

Hur ser framtiden ut för team Habibson/Rudderham?

– 2025 är vi Europas starkaste barberduo inom utbildning, säger Elias självsäkert.