I mars hade Al Mocika, som driver Honest Al’s barbershop, en sjuksköterska i salongsstolen som berättade om hur de var tvungna att vara slätrakade i och med skyddsutrustningen de bär för att skydda sig från Covid-19. Al, som har en stor barberartruck som de använder på event och festivaler, fick en idé. Trucken stod parkerad hemma hos honom då alla vårens event ställts in, och kunde ju faktiskt användas för att göra lite skillnad för sjukvårdens kämpar.

– Jag ringde Kenny Solomons som äger Rusty Rascals och frågade om han ville vara med och hjälpa de som är anställda inom vården.

Kenny sa ja direkt, och sedan dess har Honest Al’s truck stått utanför både Huddinge sjukhus och Södersjukhuset i Stockholm och slätrakat vårdpersonalen utan kostnad. Al hade även med sig två av sina barberare, och Kenny en, så att de skulle hinna med ta hand om så många som möjligt inte behövde stänga ner något under dagen.

– Jag trodde att vi skulle få raka några stycken, men det var över 30 personer som kom vid båda tillfällena. De var så glada att få en paus mitt i allt kaos, och det kändes så bra för oss att ge tillbaka.

I dagsläget finns det inga fler tillfällen inbokade, men Al är redo att åka ut och hjälpa till om han får frågan.

– Det är så konstiga tider, och vi gör gärna vad vi kan för att underlätta för människor. Om det är något positivt som kommer ur den här sociala dis- tanseringen är det att mötena får mer substans, och samarbeten som inte hade uppkommit annars blomstrar nu. Jag hoppas att det kommer att hålla i sig även efter corona.

Text: Lisa Rosman.