Sofia Geideby

Förra året tog Sofia Geideby storslam i Årets Frisör. Här berättar hon vad vinsten inneburit, om inspirationskällor – och ger tips till dig som är sugen på att tävla (men kanske inte riktigt vågar)! Dessutom bilder från Sofias kollektion Graphic.

Det var inte självklart för Sofia Geideby att välja just frisöryrket. Det handlade mest om vad hon inte ville bli – akademiker. I sista stund, på en restplats, gled Sofia in på frisörlinjen.

Något som visade sig vara helt rätt. Idag jobbar hon på DOM hairdressing i Stockholm och ingår tillsammans med Annie Ankervik och Josefin Gligic i Kollektivet KAI, som bland annat håller kurser och gör plåtningar tillsammans.

I Årets Frisör 2018 tog hon hem Årets Dam, ingick i Årets Team och blev utsedd till Årets Frisör.

Graphic. HÅR OCH STYLING Sofia Geideby  FOTO Linda Andersson MUA Emma Östlund

Sofia har även jobbat på Toni & Guy i Norra England och sedan på Björn Axén, med utbildningar, i deras artistic team och på salongen. Det var under Björn Axén-perioden någon ställde frågan om hon ville ställa upp och tävla i Årets Frisör.

–  Jag tänkte inte så mycket på varför jag skulle vara med utan såg det mer som en rolig grej. Sedan visade det sig att jag blev nominerad, jag kommer ihåg chocken och att jag inte fattade någonting, berättar Sofia.

Graphic. HÅR OCH STYLING Sofia Geideby  FOTO Linda Andersson MUA Emma Östlund

Sofia blev nominerad i Årets Frisör 2008 och 2009. 2012 kammade hon med första priset i både Avant Garde och i Årets Dam.

– Tävlingen avgjordes på fredagen och på söndagen fick jag vara med i tv4 nyhetsmorgon, minns hon.

Nästa gång det var dags för storslam à la Geideby blev alltså 2018.

Graphic. HÅR OCH STYLING Sofia Geideby  FOTO Linda Andersson MUA Emma Östlund

Hur har tiden efter vinsten i Årets Frisör 2018 varit?

– Priserna har gjort att jag kan stå på egna ben och att jag får mycket jobberbjudanden, men det gäller att vara aktiv.

Årets Frisör-tävlingen uppmärksammas mycket vilket genererar press och många är givetvis intresserade av att jobba tillsammans med Årets Frisör. Vinsten har stärkt mitt varumärke och ökat intresset för mig och mitt jobb.

Sedan handlar det otroligt mycket om hur man förvaltar rollen som Årets Frisör, man måste fortfarande ligga i, det är inget silverfat med gotti gotti!

Det vinnande konceptet?

Att inte förstora upp själva tävlingsbiten så att den blivit allt för laddad med känslor.

– Jag tror att det är viktigt att tänka på att man själv är beställaren, att man faktiskt gör bidraget för sin egen skull och inte för någon annan. Sedan är det otroligt viktigt med en bra modell, fotograf, styling och make-up.

Hur lyder dina bästa tips till någon som vill ställa upp i Årets Frisör 2019 men kanske inte riktigt vågar?

– Bestäm dig för att skapa bilder efter kriterierna, om du sedan blir nöjd – skicka in ett bidrag. Tänk inte på att det är en tävling. Försök att avdramatisera det hela.

Jag själv älskar att göra bilder, där får jag verkligen utlopp för min kreativitet. Om inte annat är det alltid bra att ha till sociala medier sedan.

Var hittar du din inspiration?

– Överallt! Men mycket kan komma från filmer, musik, känslor och upplevelser. Det viktiga för mig för att få idéerna att kicka igång är ofta sinnesro och ledighet.

Jag tittar även på mycket bilder och försöker bygga upp en karaktär i sinnet, och då blir håret nästan alltid det sista jag ”lägger till” hos karaktären jag skapat. Jag försöker ofta bygga upp en värld kring min modell, exempelvis i naturen, framtiden etc.

Vardagsinspiration kan jag ofta få från att se något som ser ”fel” ut. Det är viktigt att ta sig ur sin comfort zone för att hitta nya vägar.

Varför startade ni Kollektivet KAI?

– För att vi ville hitta nya vägar och nya konstellationer i branschen. I stället för att vara konkurrenter vill vi hjälpa varandra med nätverk, utbyta erfarenheter och lyfta kreativiteten. Det är en kvinnodominerad bransch men det är mycket snubbar som står på scen, det är något vi vill ändra på.


Vill du också tävla i Årets Frisör? Läs mer och anmäl dig här!

Se Årets Frisör livetävla. På Highlights Hair Fashion Experience i september kan du (bland mycket annat) se livemomentet i Årets Frisör. Läs mer och boka din biljett här!

Läs mer. En längre artikel med Sofia Geideby finns i Frisör nummer 1 2019 som du hittar i vårt tidningsarkiv här på sajten.