Camilla Rörstrand, 51, visste redan i tidig ålder vad hennes sikte var inställt på – att bli frisör! Och redan som 19-åring öppnade hon sin första salong som hon drev i hela 14 år. Av olika anledningar var Camilla tvungen att sluta som frisör och valde då att utbilda sig till frisörlärare och arbetade på gymnasiet i sju år. Därefter drev Camilla Svenska Frisörskolan i Malmö där hon även gick in som delägare.

– Jag har alltid haft en dröm om att få utbilda och inspirera frisörer. Efter tiden på Svenska Frisörskolan jobbade jag som utbildningschef och chefstekniker på Maria Nila. En gång i tiden var jag extremt dålig på färg och till slut insåg jag att det inte var fel på alla färger jag provade utan på mig! Det var en riktig aha-upplevelse när jag jobbade på Maria Nila och det var även där jag fick blodad tand för produktutveckling när jag var med och tog fram deras färginpackning, berättar Camilla.*

Nu vill vi höra mer om din bok ”Become a better colorist”, berätta!

– På nyårsafton 2019 tänkte jag: ”Okej, i år blir jag 50 år, om jag inte tar tag i min dröm nu kommer det aldrig att blir av”. Jag sade upp mig, tog alla mina sparpengar och fullföljde min dröm om att skriva och ge ut en lärobok om frisöryrket. Jag brinner för att se människor växa och utvecklas. Min dröm har alltid varit att få ta emot ”guldkammen”, ett pris som förut delades ut till någon som gjort skillnad inom frisörbranschen, det är det enda jag vill, bidra till något positivt för branschen, säger Camilla och fortsätter:
– Jag har inte gjort den här boken för att boosta mitt eget ego utan för att hjälpa andra att förstå färg och få samma aha-upplevelse som jag en gång fick, det hade varit magiskt att få vara med och bidra till det, säger Camilla.

 

Boken har stora bilder och inte mer text än nödvändigt. För Camilla är det viktigt att boken är tydlig och enkel att förstå och ta till sig.

– Man måste ha roligt under tiden man lär sig något! För mig har det också varit viktigt att vara produktneutral i boken så att alla frisörer, oavsett vilka märken de arbetar med till vardags, ska kunna ha användning av boken. Min vision är att boken ska vara en färgbibel på Nordens alla salonger!

Norden, berätta mer?

– Ja, det är ju så att varumärket Become a better colorist innefattar den här boken men också kurser. Vi lanserar dessa i hela Norden nu i höst, sedan är tanken att boken ska översättas till engelska, franska och spanska. Visionen är såklart att den ska översättas till alla språk men man får ta ett steg i taget!

Vad skiljer boken från kursen?

– Boken innefattar färglära, allt från hur man uppfattar färg till hårets pigment och vad som händer i håret när vi färgar det, men inga specifika färgtekniker, medan kursen handlar om hur man arbetar praktiskt utifrån bokens fakta på ett roligt sätt. Tanken är att de ska hänga ihop och komplettera varandra på ett fint sätt, avslutar Camilla.