Härom veckan kunde statsministern glädjande meddela: 79 procent av alla statliga anställda kunde stanna hemma – med full lön, och jobba.

Sveriges små företagare inom hantverksyrken är inte lika glada. Stannar vi hemma blir inget gjort. Vi har inget val i våra företag. Många av oss har vi tappat mer än 79 procent av våra intäkter. Det som gör statsministern glad – gör oss ledsna.

Med nya pandemilagen för dörren hotas vi ännu mer. Är det hot eller är det avsikt att svälta ut oss? Vi är inte bara företagare, vi är också människor. Vi ser livsverk gå i spillror, människoöden raseras, familjer som slits isär. Vi ser också skattebetalare som slås ut – trots att det är vi som ska betala de statliga tjänstemännen.

I hotet för kommande ”lock down” nämns några branscher som definitivt ska släckas. De av oss med kroppsnära kontakt.

Vad är det som säger att skickliga yrkeskvinnor och -män, med utbildning och certifierade i sina branscher ska misslyckas med att skydda sina kunder – och sig själva? I bokade möten med en väl känd behandlande terapeut och en väl känd patient, där smittskyddande åtgärder omsorgsfullt används.

Våra branscher kan vår sak. Vi värnar våra kunders och patienters hälsa. I många fall är det vad vi jobbar med.

Finns det några som helst belägg för att smittspridning sker i våra miljöer? Sen länge sker smittspårning på ett framgångsrikt sätt. En smittspårning som söker roten till smittan. Trots detta, inte ett enda spår till ”Sveriges Registrerade Tatuerare”. Trots detta hotas hela branschen.

Bara att nämna våra branscher i en lock down skrämmer våra kunder. Redan nu har socialministerns uttalande skrämt våra kunder.

Att smitta sprids, det vet vi. Men frågan är, sprids den av yrkesskickliga kvinnor och män med skydd?

Det är skillnad i kompetens, utbildning och agerande mellan riktiga hantverkare och andra aktörer inom liknande branscher. Vi är stolta över vår yrkesskicklighet.

Riktiga hantverkare är kvalitetssäkrade genom certifiering/licensiering som förbinder oss att arbeta efter tydliga riktlinjer.

När det gäller den ekonomiska ersättningen till oss hantverkare, upplever vi att regeringen varken har vilja eller förmåga att förstå vår situation. Även vi måste kunna budgetera och planera. Eller är finansministern så cynisk, att det är billigare för staten att driva några till konkurs än att betala ut stödet?

Våra branscher vill bidra till ett smittfritt Sverige. Vi vill göra det med kunskap. Inte mot fördomar. När vi pekas ut; är det med kunskap eller mot en fördom?

Vi vill rädda våra branscher, våra livsverk, våra familjer – och vi vill fortsätta vara goda skattebetalare.

Vi som står bakom detta är branschorganisationer och lokala hantverksföreningar från hela Sverige. Tillsammans representerar vi 9 000 företag.

Vi begär inte mycket – det enda vi begär att få driva våra företag, ge våra kunder och patienter de behandlingar och tjänster som vi har gjort i generationer. Det är vårt bidrag till ett gott och hållbart samhälle.

Förresten, vi begär en sak till, att ni beslutsfattare lyssnar. Så länge som vi orkar kämpa.

Men, vad vill regeringen, undrar vi?

 

Peter Frosch

ordförande, Hantverkarnas Riksorganisation

Ted Gemzell

vd, Frisörföretagarna

Lars Carlstrand

ordförande, Svensk Massage

Mats Holmstedt

ordförande, Svenska Hovslagareföreningen

Martin Lundel

vd, Sveriges Bagare & Konditorer

Annica Joensuu

ordförande, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation

Inge Norlin

ordförande, Sveriges Registrerade Tatuerare

Anders Björkman

ordförande, Sveriges Skomakarmästareförbund

Claes Wallenberg

vice ordförande, Yrkesmassörernas Förbund

Stefan Fritzdorf

ordförande, Stockholms Hantverksförening

Pär Oremo

ordförande, Sollefteå Hantverksförening

Kennet Svensson

ordförande, Halmstads Hantverks- och Industriförening

Anette Frank

representant, Örebro Företags- och Hantverksförening