Hantverkare från hela landet samlas framför sina skärmar den 4 november kl. 18.00. Då hyllas hantverket och hantverkarna i en digital gala som leds av Isabelle McAllister. Galan ersätter i år gesäll- och mästarbrevsutdelningen som traditionellt hålls i Blå hallen och är öppen för allmänheten att se. 

Första onsdagen i november äger traditionsenligt den stora Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen i Blå hallen rum – i normala fall. I år har de hantverkare som anmält intresse för att ta emot sina gesäll- och mästarbrev där erbjudits möjlighet att delta i en digital gala som leds av Isabelle McAllister.

Vägen till gesällbrevet är lång och utan genvägar. För att bli antagen som gesäll fordras att lärlingen/eleven genomgått en omfattande teoretisk och praktisk utbildning och oftast inför en särskild granskningsnämnd av erkända yrkesmän avlagt godkänt gesällprov. Gesällprov kan idag avläggas i cirka 80 yrken där varje yrke har särskilda bestämmelser om vad som granskas och betygsätts. Inom vissa yrken delas medaljer ut till de med högst betyg.

För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring och kalkylation. Även för mästarbrev finns särskilda bestämmelser för varje yrke.

Camilla Brolin skräddarsydde en paletå åt en herre som mästarprov.

– Det bästa med skrädderi är att skapa någonting utefter kundens visioner och önskemål, att sy någonting som sitter som en smäck. Jag älskar och är så stolt över mitt yrke, säger Camilla.

De deltagande hantverkarna representerar 23 olika yrken. Från och med i år finns det möjlighet att ta mästarbrev inom massöryrket och rustningsmakaryrket.

 

Deltagande yrken

Bilsadelmakaryrket Bokbindaryrket Damskräddaryrket Floristyrket Fotografyrket
Frisöryrket Gitarrbyggaryrket Guldsmedsyrket Herrskräddaryrket Hudterapeutyrket
Konstinramaryrket Konstsmidesyrket Krukmakaryrket Massöryrket Målaryrket
Möbelsnickaryrket Rustningsmakaryrket Slöjdaryrket – Trä Stickningsyrket (maskin) Stickningsyrket Handstickning
Tapetseraryrket Violinbyggaryrket Ädelstensliparyrket

 

– Ett av Stockholms Hantverksförenings främsta ändamål är att främja hantverkskunnande och hantverksskicklighet. Därför är vi mycket stolta att kunna erbjuda denna digitala hyllning när vi inte kunde samlas som vanligt i Stadshuset, säger Nicole Pluntke, VD för Stockholms Hantverksförening.

– Jag ser fram emot att få gratulera alla de riktiga hantverkarna till en viktig milstolpe i karriären, även om det i år får ske på lite avstånd säger Stefan Fritzdorf, bagare och ordförande för Stockholms Hantverksförening och fortsätter: Vi och våra medlemmar märker hur intresset för hållbarhet växer i samhället, men att många ofta inte vet hur de ska konsumera hållbart. Att anlita en hantverkare som har gesäll- eller mästarbrev vittnar om hantverkarens skicklighet och lägger en stabil grund för ett hållbart och långvarigt resultat.

Sändningen är öppen för alla och visas på hantverkarnastockholm.se med start på onsdag den 4 november kl. 18.00. Under sändningen görs nerslag hos hantverkare som firar sin nyvunna gesäll- eller mästarstatus. Dessutom visas de hantverk som deltagarna har tillverkat som gesäll- eller mästarprov. För underhållningen står Evelina Olssén. Under kvällen avslöjas också vem som blir Årets gesäll.
 

Om Gesäll- och mästarbrevsutdelningen

Gesäll- och mästarbrevsutdelningen äger alltid rum den första onsdagen i november. Stockholms Hantverksförening, Hantverkarna Stockholm, har arrangerat utdelningen av gesäll- och mästarbrev i Blå Hallen sedan 1951 – och i drygt 100 år innan dess, men då under enklare former. 2020 sker utdelningen för första gången digitalt.