Frisör är glada att presentera en ny inspiratör till vår sajt frisor.se. Elin Nyberg är nyss hemkommen från ett hektiskt liv i New York som hårstylist och nu får vi ta del av hennes vardag och erfarenheter i Sverige.

När Elin Nyberg ville testa livet i New York var det en dröm som gick i uppfyllelse. Redan som barn drömde hon om att bo där och jobba som hårstylist.

Hon räknade med ett par år på plats. Men det blev snabbt åtta.

– Det var jobbet som gjorde att jag blev kvar. Jag trivdes jättejättebra. Det var ju en fantasidröm som satt fast sig i huvudet. Redan efter två veckor kände jag att det var helt rätt för mig. Jag älskade staden och mitt mission blev att bo kvar där.

Det var inte lätt alla gånger. Det är en stad som är dyr att leva i med stenhård konkurrens.

– Men jag kämpade stenhårt. I början hade jag inte så mycket pengar och room mates. Jag kom igång med jobb, det började gå bra och det blev till slut en vardag och mitt hem.

Elin har haft flera kända kunder och jobbat med världsartister som Steven Tyler och modeller som Kaia Gerber. Ett av hennes uppdrag har varit att resa runt och styla Miss Universum-vinnaren i olika TV-framträdanden i USA.

– Det var väldigt, väldigt varierande. Ena dagen kunde jag jobba med någon jättestor världsstjärna, nästa dag blev jag inringd att åka utomlands. Allt hände väldigt snabbt och du fick vara beredd på allt. Det var ganska många krävande kunder och stor press. Men också väldigt roligt. Ett händelserikt liv.

Varför ville du flytta hem?

– Jag saknade Sverige ganska mycket den sista tiden, vänner och familj. Ja, den svenska vardagen. Jag kände att jag var nöjd med mina år i New York. Jag hade fått ut det jag ville. Nu har jag blivit äldre, har andra prioriteringar och vill leva ett lite lugnare liv. Jag vill ha lite mer av det lugna, sköna svenska livet. Det var väldigt intensivt där.

Elin Nyberg kommer att fortsätta frilansa som hårstylist här i Sverige. Hon tror att det säkert tar ett litet tag att komma in i marknaden här och hon pendlar fortfarande över till New York och kunderna där.

Vilka är egentligen dina drömjobb?

– Jag tycker faktiskt att jag lever min dröm. Det finns självklart större jobb, men det är spännande nu. Du vet aldrig vad som händer. Plötsligt kan du få ett jättestort företag som kund. Man vet aldrig.

Vad ger du för råd till hårstylister som vill lyckas i New York?

– Det är ganska jobbigt stundtals och du måste verkligen kämpa. Jag kämpade jättehårt. Levnadsstandarden är mycket sämre tills du kommer till stadiet att du klarar dig själv. Då kan du bo ganska bra. Men det är tuff konkurrens och man måste kämpa mycket hårdare än vad man kanske måste göra i Sverige. Samtidigt känns det inte så jobbigt – många i New York är i samma situation och alla hjälper varandra. Ingen har ett fast kontaktnät från början.

Elin tycker inte att man måste ha en framgångsrik karriär i Sverige innan man satsar på en dröm om New York. Hon själv åkte dit med endast salongserfarenhet och hade aldrig jobbat på ett ”photo shoot” innan.

– Man måste lita på att man kan och att man lär sig längs vägen. Det är också jättebra att assistera någon av de etablerade hårstylisterna i New York, då lär man sig snabbt och får bra kontakter via dem.

En fördel för Elin var också att hon tidigt jobbade på New York Fashion Week – bara efter några månader i staden.

– Flera av hårstylisterna jag mötte där är fortfarande några av mina närmsta vänner. Vi ger varandra tips och rekommenderar varandra för jobb som vi själva inte kan göra.

På frisor.se kommer Elin Nyberg att dela med sig av sin nya vardag i Stockholm – men också erfarenheter från New York.

– Jag ska bland annat skriva om jobb som jag gör, resor, vilka favoritprodukter som jag använder och speciella tekniker till en speciell look. Det blir en blandning av mycket.