Den sjunde november samlades 273 hantverkare från Sveriges alla hörn för att motta sina Gesäll- och Mästarbrev på Stockholms Stadshus. En av dem var frisören Frida Davidsson, som dessutom vann utmärkelsen Årets Gesäll och ett stipendium.

– Det är jättehäftigt att bli Årets Gesäll! Det är ett otroligt erkännande, och det är så häftigt för mig som har en liten salong i Gagnef att vinna ett sådant prestigefyllt pris, säger Frida Davidsson.
Efter många år hos Björn Axén i Stockholm, där hon fick stor erfarenhet av håruppsättningar, flyttade Frida tillbaka till Gagnef där hon växte upp. Sedan i februari i år driver hon salongen Fridas Hår & Makeupstudio.
– Jag har Björn Axén Examen sedan tidigare och Gesällen blir ytterligare som en kvalitetssäkring av mig själv. Jag kan fortfarande det här! Jag är väldigt stolt över att ha tagit den nu efter att ha jobbat så många år, det känns tryggt.

Ekotänk – ett vinnande koncept

Priset som Årets Gesäll innebär att Frida fick ett stipendium till vidareutbildning. Det kommer hon använda till en kurs med fördjupning i ekologisk hårvård i Finland, något som går helt i linje med hennes salongs filosofi. Den egna salongen är nämligen en certifierad Grön Salong, vilket innebär att Frida enbart använder sig av produkter som är snällare mot miljön, henne själv och kunderna än traditionella hår- och stylingprodukter.
– Jag hade verkligen mitt drömjobb på Björn Axén, och stortrivdes. Men jag har småbarn hemma och ville komma närmare familjen. Jag fick tillgång till den nya lokalen under hösten i fjol och min mamma som är inredningsintresserade och min pappa som är snickare hjälpte mig att inreda och komma i ordning, samtidigt har barnen varit med väldigt mycket under uppstarten och det känns verkligen som ett gemensamt projekt. I februari i år öppnade jag dörrarna till studion och kunderna hittade snabbt hit.

Höga krav, stor uppskattning

Frida gick flertalet kurser och utbildningar i att driva en Grön Salong, och gjorde även ett prov som visade att hon hade kunskaperna som krävdes.
– Som certifierad Grön Salong behöver jag gå igenom alla innehållsförteckningar på alla produkter jag tar in i salongen eftersom Grön Salong har en förbudslista som är hårdare än EUs-krav på hårvård. Vi applicerar heller inte blekning i hårbotten men det går utmärkt att ljusa upp genom slingor eller med hjälp av lera. Det är ingenting jag känner mig begränsad av alls.
När Frida skulle öppna salongen visste hon inte hur hennes koncept skulle mottas. Men hon hade inte behövt oroa sig.
– Jag visste inte hur det skulle tas emot med en frisörsalong med ett så stark miljötänk, men det var en obefogad oro. Jag har fått väldigt fin respons och många berättar att det här är något de har saknat, säger Frida och fortsätter:
– Jag har kunder som åker långt för att komma hit, just för att det är en certifierad grön salong. Även de i närområdet tycker det är positivt. Det märks att det är något gemene man har i bakhuvudet i dag, att göra så bra och miljömedvetna val som möjligt.

Mästarbrevet i sikte

Nu ser Frida fram emot att fortsätta att utveckla sin salong, och utvecklas både hantverks- och miljömässigt.
– Jag trivs jättebra som jag jobbar nu. Jag vill fortsätta inspirera såväl kunder som frisörer att göra hållbara val, och så vill jag nå ut till ännu fler med mina håruppsättningar och stylingar. Det är något jag redan gör mycket av och som jag verkligen älskar – jag blir så lycklig av kombinationen av gröna produktval och glammiga uppsättningar! Framöver planerar jag även att ta mitt Mästarbrev. Det är något som jag sett fram emot länge.
Och det är några saker hon tycker alla salonger, inte bara de gröna, borde tänka på.
– Framförallt bör man ha bra koll på sin hantering av färgavfall och frisörsopor. Sedan är det inte svårt att byta ut folien mot vaxpapper. Ha ett bra utbud av doftfria produkter, använd hårspray som inte är ozonförstörande och testa att gå en kurs i växtfärg – det är väldigt roligt.
Hon uppmanar även frisörer som inte gjort det att ta Gesällen.
– Jag tycker att alla ska ta Gesällen. Dels för branschen, men även sin för egen skull. Det är så roligt att jobba när man känner sig trygg!

Motiveringen från Stockholms Hantverksförening löd:

”I en bransch där kemikalier ofta är en stor del av vardagen för såväl hantverkare som deras kunder finns en gesäll som vill trampa upp en ny väg. Som Årets Gesäll har Stockholms Hantverksförening i år valt en hantverkare som vill ge kunderna möjlighet till hållbara val och samtidigt hålla samma höga nivå på hantverket. Genom att fördjupa sig i miljövänligare hårvård och hårprodukter tar Årets Gesäll ansvar för sig själv som frisör, sina kunder och miljön vi lever i. Årets Gesäll 2019 är frisören Frida Davidsson.”

Stort grattis Frida!

Av: Lisa Rosman Foto: Jenny Thornberg