Vad gäller egentligen om du nyanställer och vill avsluta anställningen innan den går över i en tillsvidareanställning? Vi reder ut vad som är viktigt att tänka på för att det ska bli en så bra start som möjligt, både för den anställda och för företaget.

Tänk dig att du är på väg att anställa en ny medarbetare på företaget. Under arbetsintervjun är du noga med att berätta att personen först kommer att ha en prövotid innan anställningen övergår i en tillsvidareanställning. När du som arbetsgivare sedan vill avsluta provanställningen menar medarbetaren att den inte alls är provanställd utan tillsvidareanställd redan från början. Hur gör man nu?

I detta läge spelar det ingen roll hur tydlig du som arbetsgivare varit muntligen om att medarbetaren har en prövotid på sin anställning om det de facto inte står med i anställningsavtalet. Huvudregeln är nämligen att en anställning gäller tillsvidare. I det här fallet är det upp till dig som arbetsgivare att bevisa att medarbetaren förstått att anställningsformen varit en provanställning. Detta kan exempelvis göras genom att det stått i annonsen att anställningen inleds med en provanställning. I annat fall gäller det som står i anställningskontraktet.

Är du medlem i Frisörföretagarna kan du använda dig av våra mallade anställningskontrakt när du nyanställer, det skyddar dig mot att råka ut för liknande händelser.