På Årets Frisör-galan överraskade Guy Tang alla genom att dyka upp på ­scenen som prisutdelare till årets nykomling. Fotografen Anna Lu Lundholm haffade honom för en pratstund ­efter en föreläsning om hans nya hårfärg #mydentity under Stockholmsbesöket.

Årets nykomling Diana Ibrahim Pour ­Bonakdary var den lyckliga vinnaren som fick ta emot ett #mydentity-paket fullpackat med allt man kan tänkas behöva för att komma igång och skapa sin egen drömfärg. Dessutom fick hon en resa till Los Angeles.

– Det är precis det som #mydentity handlar om, förklarar Guy Tang. Jag kämpade länge för att hitta min egen identitet. Jag ville förändra världen genom att göra hår och färger, och ville göra det genom att vara en ”hair bestie”. En generös vän som delar med sig och inspirerar andra frisörer och stylister att hitta sin egen identitet och dröm.

#mydentity lanserar under 2018 i 100 länder och det är en trött men glad Guy som tar emot mig för att svara på några frågor.
Blir du inte jetlagged av allt resande?

– Alltid, men det är helt okej. Jag känner mig tacksam över att få uppleva så många olika kult­urer och ser alltid fram emot att komma till Sverige. Alla är så artiga här. I jämförelse så är publiken i till exempel USA mycket mer intensiv.

Du sa i din föreläsning att du kan göra mycket med färger, men att ingen kan ändra vetenskapen och färghjulet. Berätta mer.

– Färger fungerar på ett visst sätt. Det är en naturlag och det kan ingen ändra på. Det går aldrig att bara ta en färgtub och förvänta sig att det blir precis den färgen. Jag upplever att i och med mina framgångar kommer också kraven på att jag måste lyckas med extrema förändringar om och om igen. Marginalen för även små misstag har försvunnit. Den ­stora övervägande delen av mina följare, säkert 99 procent, är väldigt positiva, trevliga och ­ödmjuka i sina kommentarer. Men det finns också de som letar efter saker som inte är helt perfekta och de tar sällan hänsyn till förut­sättningar ­eller möjligheter. Om ett hår har gula pigment och ­någon använder en tub med till exempel lavendel, då blir ju inte resultatet det som tuben visar, utan någonting ­annat. Man måste jobba bort det gula innan man kan gå på ­kallare nyanser.

– Jag upplever att i USA är man snabbare att skylla ett misstag på en produkt än att se vilka eventuella misstag man själv kan ha gjort för att få ett felaktigt resultat. De har längre i tanken till att de kanske inte hade förberett håret tillräckligt. Det gäller ju alla färger – man måste alltid jobba med förutsättningar och ta hänsyn till ­underliggande pigment och jag upplever att svenska ­frisörer har en större förståelse för hur viktigt det är. Jag upplever också att svenska frisörer verkligen vill lära sig och växa. De lyssnar med ett öppet sinne på vad jag säger och tar till sig ny kunskap.

Hur håller du dig i så god form?

– Jag tränar varje dag, inga undantag. I morse gick jag upp klockan 04.00 och tränade i hotellets gym. Det är mitt enda krav när vi är ute och reser.

– hotellet måste ha ett bra gym. Jag varvar löpning och styrketräning. Något som är svårt med så många resdagar som vi har är rutiner och matvanor. Det är många middagar och då kan jag inte alltid få till en hälsosam diet, men det komp­enserar jag med extra tid på löpbandet. Det är också där jag både får energi och gör mig av med negativa tankar. Jag ­känner mig alltid fokuserad och balanserad efter ett gympass. Om det går att boka massage på hotellet så trivs jag extra bra. Jag är ganska enkel i mina vanor och bara jag får träna så trivs jag.

Har du några favoritnyanser just nu?

– Vi har ju precis lanserat kollektionen Naked, så det är såklart mina favoritfärger. Färger som Rose Gold, Silver Smoke, Brown Beige, Natural Ice, där man kan addera lite Pink Gold om man vill. Kollektionen är både sofistikerad och användbar samtidigt som den är couture. Tanken och inspirationen är att den ska passa en nude makeup med rena enkla färger. Sedan laborerar vi hela tiden med nya färger men det är inget vi visar upp ännu. Guy Tang tipsar alla om att följa honom på sociala ­medier för att vara först med alla nyheter:

– På Instagram handlar det ganska uteslutande om ­bilder och på Facebook är det mer samtal och frågor kring olika ämnen. På Youtube delar jag i princip allt. Där är jag väldigt öppen med alla hair besties och delar med mig av så mycket kunskap jag bara kan.

Guy pratar också avslutningsvis om glädjen att jobba med färger och att #mydentity är det verktyg han längtat efter för att kunna skapa allt han drömmer om.

– När man har hittat sin identitet och vem man är, då infinner sig modet att våga skapa allt det där man ­drömmer om.

Text och Foto: Anna Lu Lundholm