För andra gången i svensk historia har  landets bästa barberare blivit utsedd efter ett så kallat ”barber battle” i skäggtrimning.

Drygt 45 barberare har under våren tävlat i semifinaler som ledde fram till att fyra finalister samt en wildcardfinalist gjorde upp om den åtråvärda SM-medaljen på Swedish Barber Expo.

Finaslisterna hade 45 minuter på sig att skapa fritt och styla den skäggmodell de blivit tilldelade. En internationell jury bedömde sedan de tävlande enligt sju för finalisterna hemliga kriterier. Inför en fullsatt publik stod det  till slut klart att Amin Iranmanesh från salong Randevu i Göteborg tagit hem segern i årets SM för barberare.

Huvuddomare Jac Ludlow från Wales satt med i juryn för andra året i rad.

– Vilken fantastisk tävling, detta års resultat slog oss med häpnad! Standarden i Sverige fortsätter att växa varje år. Amin Iramnanesh höll en hög nivå från början till slut och satte detaljerna riktigt bra. Trots tävingsmomentet tog han sig tiden att visa extra omsorg för sin modell. Ett stort grattis till en fantastiskt professionell gentleman. Det har varit ett sant nöje att bedöma dig, säger Jac Ludlow.

Amin Iranmanesh kommer från södra Iran och flyttade till Sverige 2002. Han driver Salong Randevu i Göteborg. Han deltog i den första semifinalen för Västkusten som avgjordes i Varberg i april. Amin har besökt alla de andra tre semifinalerna, och har laddat upp för årets stora final.

– Det var jättemånga duktiga barberare som var här och konkurrensen var väldigt tight, fast jag klarade det. Det känns helt jävla ofattbart! säger en lycklig Amin Iranmanesh timmarna efter finalen.

På andra plats kom Anas Baker från Rusty Rascals i Stockholm.