Hans Nilsson, Creative Director och medgrundare till salong NOIR Stockholm

Hans Nilsson, Creative Director och medgrundare till salong NOIR Stockholm – och inspiratör på frisor.se –  om vikten av detaljer och knepen för att behålla fokus och få tiden att räcka till.

Hans Nilsson är Creative Director och medgrundare till salong NOIR Stockholm, och för närmare tre år sedan lanserades även hårvårdsmärket med samma namn. Dessutom är han sedan i höstas inspiratör på frisor.se och du kan följa hans vardag här.

För två år sedan var Hans Nilsson och Ellen Eriksson, hans partner både i företaget och privat, med på Frisörs omslag. Då hände det mycket för dem – deras andra salong skulle öppna i Göteborg och deras produkter lanserades i ytterligare länder.

Och företagslivet är sig likt även nu.
– Det händer mycket för tillfället, vilket är väldigt roligt. Förutom salongen arbetar vi även med utbildning, visningar, samarbeten och förstås produktserien – vilket är ett eget företag i sig. Vi lanserar i flera nya länder och jobbar aktivt med den svenska marknaden där vi fått ett fantastiskt gensvar, säger Hans Nilsson.

Ni är nu 25 personer på NOIR Stockholm, och det märks verkligen att ni vill sätta teamet i fokus. Hur ser du på förfrågningar om nya projekt och samarbeten?
– Samarbeten är enormt roliga, framförallt då det stärker teamet, skapar inspiration och öppnar upp nya perspektiv. För oss är det viktigt att det inte blir ensidigt utan att det framkallar en synergieffekt. Vi har några projekt igång nu – men det kan jag inte riktigt berätta om ännu.

Hur gör ni för att få tiden att räcka till?
– Att våga säga nej, vilket är bland det svåraste. Man blir ofta glad av att få spännande förfrågningar, men ibland kommer förslag in med kort varsel och då är det viktigt att faktiskt kunna säga nej. Vi är så fullbokade och behöver bra framförhållning för att kunna ta oss an nya saker.

När man har många olika projekt parallellt – vad gör man för att hitta fokus?
– Livet måste ha balans, det är otroligt viktigt. Man kan bli väldigt produktiv när man jobbar mycket, men det är samtidigt lätt att hamna i en ond cirkel om man inte stannar upp och reflekterar och tar hand om sig själv.

En sak som jag verkligen fokuserat på senaste tiden är att vårda min sömn, vilket jag inte alls gjorde på samma sätt förut. Det kunde bli knappt fyra-fem timmars sömn per natt, men det kommer till en punkt då det inte fungerar. Nu har jag satt upp regler för hur jag sover, framförallt har jag lagt undan mobilen under kvällarna, och ser till att jag får mina åtta timmars sömn. Det har gjort att mina vakna timmar på dygnet blivit mer energifyllda och produktiva, och jag känner mig enormt mycket mer fokuserad på jobbet.

När jag intervjuade dig senast, och även när jag läser det du publicerar på frisor.se, så framgår det tydligt att detaljer är otroligt viktiga för dig – kan du berätta mer om det?
– Det är för mig helt avgörande. Att fokusera på en helhet är positivt, men om detaljerna inte är hundraprocentiga så krackelerar det. Jag vill att allt vi gör ska vara lika fint på avstånd som på nära håll, oavsett om det gäller hår, produkterna eller salongen.

Tar det tid?
– Jag tror att om man gör något mycket och ofta så blir det en del av din vardag. Om ditt detaljseende är etablerat från början så blir det ett mind-set som i sin tur snarare gör arbetet mer effektivt.

Sedan i höstas är du inspiratör på frisör.se. Vad kan besökarna förväntas läsa om?
– Jag gör så otroligt mycket olika saker, och ingen dag är den andra lik. Tanken är att läsarna ska få en inblick i den resan vi gör inom NOIR Stockholm, alltifrån lanseringar, plåtningar, produktutveckling, salongen och företaget i stort. Jag personligen kan nog uppfattas som lite hemlighetsfull, så nu måste jag komma in i ett naturligt flow med att dokumentera och ta bilder. Jag vill göra något bra av det!

Missa inte! Följ Hans på frisor.se/author/hassenilsson!

Text: Maja-Stina Skarstedt