De började med 34 kvadrat i Gamla Stan 1979 och har genom en fantastisk resa som gjort stort avtryck och idag huserar de på 300 kvadrat på Götgatan 31.

När Andy Engberg och Gerry Lövgren startade sin första lilla salong i Gamla Stan hade de nog ingen tanke på vilken fantastisk resa de skulle få vara med om. Den första lokalen vart snart för liten men det dröjde till 1984 innan man flyttade till Nygatan och 124 kvadrat, vilket i jämförelse var en enorm yta. Nu var man sex frisörer och en assistent och efterfrågan bland kunderna bara växte hela tiden.

Hårgänget i Gamla Stan blev verkligen ett begrepp?
–Ja, vi var verkligen ett starkt varunamn och en sann historia är att när folk frågade efter var Posten fanns blev svaret att den låg bredvid Hårgänget.

Och ni fortsatte växa?
–Hyresvärden var tvungen att renovera vår lokal och vår enda möjlighet då var att flytta till en motsvarande yta rakt ovanför. Vi kunde använda samma ingång och fick en trapp upp en våning. När sedan renoveringen var klar beslöt vi oss för att behålla alltihop och plötsligt hade vi 240 kvadrat, så mycket som hänt har inte alltid varit så planerat. Vi var som mest över 40 stycken som arbetade i företaget men till slut var det problem med den gamla fastigheten som vill sjunka och vi skulle vara tvungna att ta en lokal vi inte ville ha. Då dök olika möjligheter upp innan vi hamnade på Care of Stockholm på Götgatan. Men den gallerian var ingen hit, så 2006 fick vi denna lokal där vi är nu, förklarar Andy.

Hårgänget har alltid gjort saker på sitt eget sätt och har ofta gjort kul saker som detta med att man någon gång i månaden hade en stråkkvartett som spelade för frisörer och kunder. Likaså att man hade ett bås där man ofta hade olika DJ’s som spelade. Att ha olika idéer och våga pröva vissa av dem är vågat men det är samtidigt ett sätt att visa vad man står för och det har verkligen Hårgänget vågat göra. Efter 38 år är Hårgänget fortfarande en av de ledande salongerna i Stockholm och därigenom också i Sverige och fortfarande går man sin egen väg och med samma grund. Grunden som ligger fast handlar om att vara riktigt duktiga på sitt hantverk och att ständigt utveckla sin kunskap i klippning, färgning och kund– kontakter.

Under alla år har inspirationen hämtats från London och då framförallt från Sassoon och det verkar som en tanke att Hårgänget idag har en tredje delägare som kommer från just London och Sassoon.

Ni var nog den första salongen jag kommer på som verkligen började med differentierade priser för frisörerna?
–Vi tyckte och tycker fortfarande att det är ett bra sätt för alla att kunna påverka sin egen utveckling och sin egen inkomst. Man börjar när man är klar frisör som Hair Stylist och kan sedan gå vidare till Senior Stylist, Top Stylist och Master Stylist och det skiljer 300 kronor mellan den första och sista för kunden. Alla kan växa in i nästa nivå och ett högre pris genom hur mycket bokad man är.

Hårgänget har alltid varit snabba med att ta tag i saker, som när en kollega tragiskt gick bort i cancer. Då för fem år sedan började man en dag om året att ta kunder där alla intäkter gick till Cancerfonden. Denna dag ställer även frisörer från andra salonger upp och på dessa fem år har man kunnat samla in över hela 410 000 kronor.
Det senaste man kom på var att under en viss tid ge alla sjuksköterskor en rejäl rabatt på salongen. Anledningen var att när Gerrys mamma var sjuk upplevde han vilket fantastiskt arbete sjuksköterskorna utförde och ville ge något tillbaka. Detta blev enormt uppskattat och uppmärksammat.

Hårgänget med Andy och Gerry har under så många år varit förebilder för andra frisörer, genom att de hela tiden brunnit för frisöryrket och hela tiden vågat ta det ett steg längre. Det gör de fortfarande och ett exempel är att se till framtiden genom att ta in Luca Dazzi som delägare.

Luca – berätta lite om din bakgrund?
–Jag kommer från Parma i Italien och i min familj förväntas det att alla ska studera så jag har läst kemi, vilket jag fortfarande tycker är intressant. Efter några år kände jag att det var frisör jag ville vara, så jag fick lära mig hos min mor som var en av Parmas bästa frisörer. För att lära mig ännu mer flyttade jag till London och Toni&Guy och där gick jag vidare tills jag fick arbeta med Anthony Mascolo på scenen i Italien inför 2000 frisörer.

Jag sökte mer kunskap och hamnade på Sassoon där jag först fick sex månaders träning av Tim Hartley, som ju är en av världens bästa frisörer någonsin. Han är en ikon och att få chansen att arbeta med honom är livets chans. Jag arbetade sedan på en Sassoon-salong där jag träffade min fru Karin, som var Creative Director där. Jag hamnade så småningom på Akademin och där var jag i tio år, varav två år som rektor. Genom detta fick jag chansen att resa runt i världen flera gånger om och det har gett ovärderliga erfarenheter.

Hur hamnade du i Sverige?
–Min fru och jag hade bestämt att flytta från England. Det kunde blivit USA där vi hade bra erbjudande, men det kändes fel. Det stod mellan Milano och Stockholm och jag ville inte till Italien igen så Stockholm stod överst på listan och då inte minst för kulturen, designen, arkitekturen och fashion.

Varför blev det Hårgänget?
–Under åren på Sassoon mötte jag en mängd svenska frisörer och namnet Hårgänget kom ofta upp, så jag kände till det namnet. Filosofin och vikten av kunskap hos Hårgänget och Sassoon är väldigt lika och Andy och Gerry har haft en vision från det de öppnade Hårgänget, och jag har samma vision. De är väldigt duktiga på sitt jobb och Hårgänget passar mig som handen i handsken och jag skulle verkligen velat vara med på deras häftiga resa.

Framtiden?
–De senaste fyra åren har vi arbetat med re-branding och att etablera ett utbildningssystem. Alla som kommer till Hårgänget behöver åtta veckor för att verkligen komma in i vårt sätt att klippa och färga. Vi vill också utveckla våra externa utbildningar för andra frisörer.

Kvalitet, kreativitet och konsekvens är viktigt för oss och detta tar mycket tid, men det är lugnt. Jag har 25 år på mig och har inte bråttom. Hellre långsamt och bra än tvärtom.

Hårgänget är ett företag som funnits sedan 1979 men som fortfarande känns väldigt ungt!

text: Jörgen Edström foto: Anna Lu Lundholm