I en mindre stad brukar man säga att alla känner alla och lite så var det med Hannah Birgersson, 41, och Ida Lake, 34. De båda är uppvuxna i Skövde med omnejd och höll koll på varandra på distans tills de båda var föräldralediga samtidigt och det sade klick!
Då, före föräldraledigheten 2014, arbetade Ida Lake som anställd på en annan salong i Skövde och Hannah Birgersson jobbade som frilans och hade sin bas på modellagenturen Mikas i Stockholm. Ida jobbade mer traditionellt medan Hannah ägnade sig åt diverse stylinguppdrag. Deras vägar korsades under föräldraledigheten i Skövde och en gemensam vision om att skapa något nytt tillsammans växte fram.
– Vi ville fläta samman mode och hår, stylingvärlden med frisöryrket. Vi kände att det var där vi kunde nischa oss, genom att ha en fot i salongen och en fot i modevärlden som vi båda älskar. Vi trivs med att kasta oss ut och är rätt rastlösa som personer båda två. Vi är kreativa och vill ständigt framåt och uppåt. Vi är alltid på väg och det är fantastiskt att träffa någon som är lika hungrig som en själv, säger Ida.
Tjejerna menar det finns många liknande salonger kring storstäderna men att kunna erbjuda detta till Skövdeborna med omnejd är något de känner sig extra stolta över.
– Vi ville tänka utanför boxen både vad det gäller salongens utseende och service för att erbjuda kunderna något de inte är vana vid här i Skövde. Vi vill helt enkelt ha något mer än det som redan fanns och vi har blivit välkomnade med öppna armar vilket känns otroligt kul, säger Hannah.
Lokaal, som tjejerna startade redan 2015, har ett tydligt koncept och på salongen pryds väggarna endast av jobb de skapat själva.
– Vi vill ju lyfta fram oss själva och det arbete vi gör, för oss vore det konstigt att inte ta det tillfället i akt på vår egen salong, säger Hannah.
På salongen säljs även en del inredning och smycken. Allt grundar sig i ett helhetstänk och att jobba så hållbart som möjligt är en självklarhet på Lokaal. Man har exempelvis byggt mycket i salongen på egen hand (exempelvis den vackra kassadisken) och ordet helhetsintryck återkommer ofta under intervjun. Doft, atmosfär, service, musik och det visuella är viktiga byggstenar på Lokaal.
– Vi jobbar mycket med hållbarhet, det går i linje med allt vi gör. Vi köper mycket second hand, använder oss av hållbar energi och är noga med att sortera och återvinna. Vi väljer med omsorg vilka märken vi jobbar med. Det är viktigt att färgerna vi använder och produkterna vi skickar med kunderna hem är bra även i det långa loppet. Det är viktigt, ett ansvar man har som företagare, säger Ida. Lokaal jobbar med såväl färger som produkter från Davines.
– Vi har provat oss runt bland en massa olika märken men nu är vi supernöjda. Allt de gör är med respekt för planeten och produkterna i sig är magiska. Nu har vi äntligen ”hittat hem” och har ett jättefint samarbete med dem, säger Hannah.
Pandemin har skakat om tillvaron för Ida och Hannah som för alla andra i frisörvärlden. Att hitta nya lösningar och vägar att gå har varit deras räddning.
– När corona tog över världen byggde vi ett litet hus i salongen, ett rum i rummet som vi hyr ut till två tjejer som håller på med skönhetsbehandlingar, säger Hannah.
På Lokaal huserar sex tjejer. Förutom Ida, Hannah och de två som utför skönhetsbehandlingar finns två frisörer till, en som är anställd och en som hyr stol.
– Vi är ett gäng starka tjejer som fungerar fantastiskt bra tillsammans. Vi är raka och öppna i vår kommunikation och vi är ett sammansvetsat team som hjälper och stöttar varandra oavsett vad det gäller, säger Ida.
Hur delar ni upp arbetsuppgifterna?
– Vi har inte delat upp dem, vi tycker om att arbeta tillsammans. Även de tråkiga sakerna blir roliga om vi gör dem ihop! Vi hatar exempelvis att göra bokföringen, men med ett glas vin och trevligt sällskap fungerar det fint, säger Hannah och skrattar.
Och apropå festligheter har Hannah och Ida i år, pandemin till trots, haft äran att styla hår på Melodifestivalen.
– Vi gjorde håren på första deltävlingen. Det var superkul att kicka i gång året med Melodifestivalen! Vi älskar frilansvärlden och den har ju i princip stått stilla under ett helt år, säger Ida och Hannah fyller i:
– Vi har gjort otroligt många stora jobb tidigare, exempelvis en visning för Cloud Nine där vi pratade inför många frisörer. Det upplevs nog större inom branschen medan gemene man kanske inte ens vet vad Cloud Nine är. Men när vi gjorde mellon fick kunderna här i stan upp ögonen för oss på ett helt nytt sätt. Både radio, tv och tidningar uppmärksammade oss vilket känns superkul!

Vilka artister gjorde ni håren på?
– Vårt team hade ansvar för alla artister och dansare. Det var en fantastisk eftermiddag och kväll med högt tempo, säger Hannah.
Även om frilansåret varit allt annat än lätt känner de att det börjar lossna lite även om det är betydligt mindre än vanligt inbokat i kalendern.
– På ett sätt har det här året varit nyttigt. Det har varit bra att ha tid över för att tänka utanför boxen nu när det varit lugnare. Vi har kunnat fokusera fullt ut på salongen och vad den behöver vilket varit utvecklande. Men det är givetvis jobbigt med alla sena avbokningar som gör att det är svårt att planera sina dagar, säger Hannah.
När tid finns får tjejerna ”små ryck” som de själva utrycker det, och stylar om hela salongen i ett nafs.
– Vi älskar att göra om på Lokaal och ibland är vi kanske lite väl impulsiva. Vi tycker det är jättekul medan våra medarbetare kan tycka att det är lite jobbigt att komma tillbaka till jobbet och ingenting är sig likt sedan dagen innan, säger Ida och ler.
Men det är ju också därför Lokaal finns, för att överraska, bryta normer och vara något mer än en klassisk salong. ◊

Fem snabba med Hannah och Ida

• Favoritverktyg: Hårfönen.
• Favoritprodukt: Liquid Spell från Davines.
• Favoritfrisyr: Rätt frisyr på rätt person!
• Favoritfärgning: När man får maxa sin kreativa ådra, mixa olika tekniker och nyanser.
• Favoritinspiratör: Det varierar men just nu Tom Connell.