Stjärnfrisören Darren Ambrose visste tidigt att det var frisör han ville bli. Hans största drivkraft är passionen för hårindustrin och sin karriär – och det faktum att livet är för kort för att inte satsa sitt yttersta.

Darren är ett av de stora namnen som gästar Highlights Hair Fashion Experience i Stockholm i september. Läs mer och boka din biljett på highlights.frisor.se!

När bestämde du dig för att bli frisör?
– Vid 16 års ålder, men mitt intresse för hår och hårindustrin väcktes till liv redan när jag var åtta år eftersom jag hela tiden var exponerad för branschen via min familj.

Var studerade du till frisör?
– När jag var 16–17 år var jag lärling under tre–fyra år. Det var då jag upptäckte alla aspekter av hår och introducerades till alla olika vägar som branschen har att erbjuda.

– Jag tillhörde lyckligt nog ett företag som var mycket framåtriktat på den tiden och jag utbildade mig huvudsakligen i Covent Garden London på Neal street. Det var en väldigt strikt, klassisk och intensiv utbildning, något som jag är mycket tacksam för eftersom det var viktiga år av lärande i att behärska hantverket.

Var finner du inspiration?
– Om man är kreativ är man väldigt välsignad genom att besitta en naturlig kreativitet som kommer inifrån. Ibland kommer den direkt ur ditt sinne och ibland kan det ta ett tag, men man är alltid omgiven av inspiration i olika former. Jag tror också att det är viktigt att alltid hålla sig öppen och vara mottaglig. Det är fantastiskt när man tänker utanför boxen och inspirationen slår till.

Vad är ditt bästa hårminne?
– Vi har en mycket prestigefylld tävling i Storbritannien – British Hairdressing Awards. 2015 vann jag pris som årets frisör. Detta måste vara den mest hedrande och välsignade utmärkelsen att ta emot då det bedöms av dina kamrater och ikoner inom den brittiska hårindustrin. Ögonblicket då mitt namn tillkännagavs var den mest fantastiska känsla jag någonsin upplevt.

Vad är dina bästa tips till någon som är i början av sin karriär?
– Om du har tagit den här vägen i karriären är det extremt viktigt att du kommer in i rätt miljö för din utveckling. Det är nyckeln till att bli en kompetent ung frisör i branschen.

– Mitt råd är att hålla mycket fokus på slutresultatet och lyssna på allt som din mentor har att erbjuda. Håll dig framme, var med och assistera på visningar, plåtningar, utbildningar etcetera. Det kommer att ge dig en mycket värdefull källa till kunskap, och snälla, spring inte innan du kan gå, det tar tid att behärska hantverket och du kommer att ha fullt upp.

– Du kommer att vara både trött och frustrerad emellanåt men om du har passionen och drivet kommer du att få den mest fantastiska karriären.

Och till sist, vad kommer du att bjuda publiken på i Stockholm i september?
– På Highlights Hair Fashion Experience kommer vi att visa upp 2019–2020 års trender och färger som täcker allt från topp till tå i modet med en twist!

Darren är ett av de stora namnen som gästar Highlights Hair Fashion Experience i Stockholm i september. Läs mer och boka din biljett på highlights.frisor.se!