För ett tag sedan var jag med och sminkade till en helt fantastisk kortfilm, en hollywoodproduktion av HC Andersens klassiker Flickan med svavelstickorna/Little match girl. Under regi av ingen mindre än Björne Larson arbetade vi under intensiva dagar i isande kyla med location på vackra Skansen.

Skansen med sina genuina gamla byggnader skildrade verkligen en enormt vacker 1800-tals miljö. Flickan med svavelstickorna spelas av ingen mindre än minst sagt tappra Shree Crooks som influgen från LA höll på att frysa ihjäl under tagningarna. Andra huvudrollsinnehavare i filmen var Rebecca Fergusson och Gustav Skarsgård.

Det är ganska stor kontrast att arbeta med film kontra exempelvis visning eller foto. Här finns ingen retusch, inget dovt ljus eller fokus på annat. Här är det karaktären som är i fokus, och den är blottad. Viktigast är att verkligen ha gjort sin research, känna karaktären och skildra dess personlighet. I detta fall var det många skägg och polisonger som inhandlades. Många historia böcker som studerades för att se hur hår och makeup såg ut under mitten av 1800 talets Sverige. Hur kontraster mellan samhällsklasser tog sina visuella uttryck.

Precis innan jul hade filmen äntligen premiär i Sverige så vill ni se en riktigt gripande film som utan ord berör till tårar, då borde denna stå högst upp på listan.