Eva Strömblad höll nerverna i schack när hon satte klippmaskinen mot modellens hjässa under livetävlingen i Årets Frisör. Vi pratar frisöryrket, hantverkskärlek och tävlingar med den skånska salongägaren som inte har några planer på att sakta ner.

Den 21 september 2019 kommer alltid vara ett speciellt datum för Eva Strömblad från Capo Hairdressing i Malmö. Efter en lång dag, med hög puls, var det nämligen hennes namn som lästes upp på scenen när Årets Frisör tillkännagavs.
   – Man har ingen aning om hur det ska sluta – men det slutade ju helt fantastiskt för min del. Mitt fokus låg på kategorivinsten, den känns mer inom räckhåll då man ställs mot tre andra frisörer istället för nästan alla tävlanden. Och alla hade så starka och fina bidrag i år. 
Nervositeten släppte lite när jag hon inte vann Årets Dam, då slappnade Eva mest av och njöt av showen. Men sen hände något.
   – Insikten kom smygande när Sofia Geideby (fjolårets vinnare) läste motiveringen… Är det jag som har vunnit? Det var en helt underbar känsla! 
Och responsen efter vinsten har varit lika minnesvärd.
   – Jag är helt golvad! Jag hade verkligen inte förväntat mig att få så mycket fin respons, både från frisörkollegor och allmänheten. Och vilken fin lokalpatriotism det finns i Malmö – det är så många frisörer som har gratulerat mig på sina sociala medier. Jag känner mig så ödmjuk och tacksam.

Medieintresset har varit stort, och direkt. Morgonen efter vinnarkvällens firande var Eva och hennes team – bestående av makeupartisten Nathalie Mitovski och modellen Ingrid Berg – med i TV4:s Nyhetsmorgon, efter lite över en timmes sömn, för att återskapa vinnarfrisyren. Och dagen därpå såg Eva att en kund på en salong i Visby hade kommit in med en bild på Evas klippning och önskat sig en liknande frisyr, en annan kvinna i Värmland likaså.

Vinnarfrisyren, ja. Den korta, blonda, maskinklippta frisyren med 3D-effekt som säkrade pokalen var en uppvisning i såväl hantverksskicklighet som innovation. 
   – Jag hade tidigt en idé om mönsterklippning i ett kort hår, och inspirerades av naturen. Särskilt smältande glaciärer, säger Eva och fortsätter:
   – När jag hittade min modell Ingrid föll första biten på plats. Jag hade sett henne i en butik i Malmö och tyckte hon hade en väldigt unik stil, och hon var redan kortklippt. När jag sedan såg henne på en modellagenturs sida blev det självklart att det skulle vara hon.
Livemomentet i Årets Frisör var dock bara andra gången Eva klippte frisyren. Till skillnad från en uppsättning går den korta, maskinklippta inte att återskapa närsomhelst då håret måste växa ut emellan klippningarna. 
   – Första gången jag klippte Ingrid var inför plåtningen. Sedan studerade jag bilderna i detalj för att se vad jag gillade, och vad som kunde förbättras. Det kändes jättebra när jag gjorde det live inför publiken och juryn på Stockholm Waterfront – det blev faktiskt till och med bättre än första gången. Den satt! Jag hade varit supernöjd med min prestation även om jag inte hade vunnit. 

Det är faktiskt inte första gången Eva Strömblad tävlat i finalen av Årets Frisör, utan den tredje. Hon startade sin karriär för 32 år sedan, men från början hade hon inte en tanke på att vara frisör. Allt började med en praoplats. 
   – Jag hade bra betyg i skolan, men var väl lite sådär tonårsvilsen som de flesta i den åldern är. Min tanke var att välja Naturprogrammet på gymnasiet, då jag var allra bäst i matte och naturorienterande ämnen.
När hon gick i åttan fick hon dock tipset av en något äldre vän att praoa på en frisersalong – då fick man en gratis klippning som tack.
   – Det lät ju trevligt att hänga på en salong i två veckor, och jag tänkte nog inte att jag skulle få göra så mycket – men det var fullt ös från dag ett. Ägaren var själv på salongen jag fick kavla upp ärmarna och tvätta hår och svara i telefon. Även fast det var ett tufft jobb så stormtrivdes jag, och fick väldigt bra feedback.
Eva bestämde sig – det var frisör hon skulle bli!
   – När jag har bestämt mig för något är det svårt att få mig att ändra mig. Även om SYO-konsulenten försökte. Hon tyckte det var en dålig idé då frisörutbildningen var väldigt smal på den tiden, med full fokus på frisörämnena. Hon tyckte att jag skulle välja en teoretisk utbildning först och sedan läsa till frisör. Men jag lyssnade inte, och det är jag glad för.

Eva har hunnit med mycket under sin karriär. Hon har hyrt stol, varit anställd, varit delägare och ensam ägare. Och hon har lärt sig mycket under tiden. 
   – Jag tror att var sak har sin tid. Jag hade en salong tillsammans med en kompanjon i 13 år, och det var jätteroligt. Men när jag fick tvillingar var det svårt att få tiden att räcka till, jag hade alltid dåligt samvete – antingen mot familjen eller företaget.
Hon beslutade sig istället för att hyra stol hos två av tjejerna som arbetat på deras företag, så hon kunde styra mer över sin tid.
   – Det kändes rätt när barnen var små. Men jag gillar verkligen att driva egna projekt, och företag.
För ett och ett halvt år sedan hörde en vän till Eva av sig och sa att han hade sett en lokal som var perfekt för henne. Hon hade inte en tanke på att starta eget då, egentligen. Som frilansande stylist för Matrix och med hyrstol på salong var schemat fullt som det var. Men hon gick och kollade in lokalen ändå.
   – Jag föll pladask. Det var min lokal!
Även om hon visste att det skulle betyda mycket jobb, och mycket oavlönat arbete att få salongen att lyckas bestämde Eva sig för att satsa. 
   – Att äga en salong kräver mycket arbete, det går inte att komma ifrån. Men jag har många lärdomar med mig på vägen som hjälper mig att nå mina mål. Även om jag är ensam ägare är jag del av ett team, och i mitt team är det viktigt att det är högt i tak och raka rör. Jag kan så klart inte tillgodose alla behov, men har vi en öppen dialog kommer man långt på vägen. 

Förutom egenföretagandet är det något annat som driver Eva – kärleken till hantverket.
   – Jag brinner verkligen för mitt jobb, och känner en sådan stor yrkesstolthetOch jag tycker att det är jätteviktigt att vi i branschen jobbar tillsammans för att höja statusen på yrket. Det här är ingen hobbyverksamhet vi har för att vi tycker det är roligt, vi måste ta skäligt betalt för att överleva och det kan vi bara om allmänheten tar oss på allvar, säger Eva och fortsätter:
   – Det är tufft att se salonger som tar 100 kronor för en klippning, det är ju omöjligt att leva på – om man gör det lagligt. Men man kan inte konkurrera med sådana priser, det vi kan konkurrera med är kvalitet och service. Även om man inte blir miljonär som frisör så måste man kunna tjäna en rimlig lön och ta ut fem veckors semester.
Eva ser Frisörlicensen som en bra väg till en sundare bransch.
   – Vem som helst kan ju starta en salong, men kunderna tror att det krävs utbildning. Vi frisörer, tillsammans med vår branschorganisation, måste faktiskt göra vår del i att utbilda allmänheten om detta.

Det har varit några hektiska veckor sedan den där vinsten i Stockholm, och kort därpå vann Eva faktiskt ännu ett pris. Ett internationellt sådant. 
   – Jag tävlade med samma frisyr på International Visonary Award i London – och vann i kategorin Cut & Colour
Att tävla är något Eva Strömblad rekommenderar frisörer att göra.  
   – Många är lite rädda för att tävla, men att tävla är faktiskt ett jättebra sätt att växa som frisör. Man utmanar sig själv, lär sig nya saker och utvecklas som hantverkare – och det är viktigt för att hålla glädjen och passionen för yrket vid liv. Och det är bra reklam att tävla, kunderna blir jätteintresserade! 


 
I skrivande stund befinner sig Eva på resande fot igen. Denna gång är hon i Australien för Intercoiffure för en visning på deras kongress. Men det ska bli sista resan i år.
   – Jag behöver landa lite nu, och ta hand om min salong, mina kollegor, barnen – och mitt sociala liv. Det är tur att sociala medier finns, så jag kan hålla kontakt med alla. Men man vill ju träffa människor i verkligheten också. Jag har levt i en resväska på sistone men jag klagar inte, jag har haft väldigt kul!
Det är fullt upp på Capo Hairdressing på hemmaplan också. Vinsten har varit positiv för både Eva och hennes kollegor. På salongen står Årets Frisör-pokalen på Evas bord, framför spegeln – alla kunder vill se den. 
   – Rent konkret märkte jag ganska omgående att onlinebokningen rasslade till. Jag fick gå in och stänga ner mina sista veckor innan jul och nyår så mina stammisar kunde få tider – de har ju varit faktiskt varit mina kunder sedan 20 år tillbaka. 
Och nu är alltså Eva Årets Frisör – i ett helt år.
   – Jag vet inte riktigt vad det innebär, haha. En dörr har öppnats, och det lär ju dyka upp fantastiska möjligheter att fortsätta utvecklas. Det är spännande att titeln lever med en i ett år – det är stort.  

Eva Strömblad 

Bor Klågerup i Skåne
Ålder 51 år
Arbete Varit frisör i 32 år. Äger Capo Hairdressing i Malmö
Familj Tvillingsöner på 16 år
Instagram @evastromblad 

 

Av Lisa Rosman Foto Andreas Lundberg