I en tid då fler och fler kunder använder hot, utpressning och Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) som verktyg att pressa frisörer till gratisarbete eller omjobb, trots att det inte finns skäl till det, tycker jag att det är viktigare än någonsin att tänka på hur man bemöter en missnöjd kund från en annan salong. Jag har själv varit med om det, och jag har fått höra ett flertal historier om och av andra frisörer som varit med om samma sak. Skrämmande historier – ni som varit med om det vet – om när kunden ljuger om vad de kommit överens om, sitt utgångsläge och hur själva processen gått till.

”Jag säger i regel ingenting om den andra frisörens jobb.”

När jag tar emot en missnöjd kund från en annan salong så tänker jag därför på att jag inte vet inte hur kunden såg ut när den kom in till dit, vad som sagts och vad som faktiskt gjorts, om kunden gjort något med håret i efterhand – eller om kunden ljuger för mig. Så det enda (det absolut enda!) jag gör är att säga: ”Vad tråkigt att det blivit såhär.” Sedan ger jag kunden ett förslag på hur vi kan nå deras mål och ber kunden att kontakta den andra salongen för reklamation. Jag berättar även hur de som kund kan ta hjälp av både konsumentombudsman (KO) via kommunen och av ARN. Dessutom är jag tydlig med kunden att man alltid tar foton på håret innan man kontaktar KO och ARN, och innan man påverkar håret på något sätt. Jag säger i regel ingenting om den andra frisörens jobb – för jag har ingen aning om vad som hänt (sen vet jag förstås att det finns olika grader i helvetet, ibland vill man ju bara skrika rätt ut och fråga var den frisören fick sitt diplom ifrån – men bit er i tungan).

”Kunden ångrar sig och vill inte vara blond längre.”

Jag kan ge er ett lysande exempel från min egna salong. Jag hade en 17-årig tjej med lågt hemmafärgat hår i stolen som bokat en tid för färgning och klippning – på två timmar. Hon visade bilder och ville bli så blond som möjligt. Jag konsulterade henne och kom fram till att det bästa vi kan göra just där och då var att ljusa upp så mycket vi kan och hinner, och boka in en ny tid om två dagar där vi fortsätter arbetet (ja jag vet, många misstag där men detta var 2010 och jag fick lära mig mycket på den här resan). Så vad händer? Kunden ångrar sig och vill inte vara blond längre. Hennes pappa ringer till salongen och är otrevlig, de har varit hos en annan frisör som säger att folieslingningen är en katastrof – och de vägrar betala för mitt arbete.

Så vad lärde jag mig?
  1. Kunder ljuger faktiskt ibland.
  2. Det finns frisörer som mer än gärna försöker hacka ner på dina jobb utan att veta bakgrunden.
  3. Släpp inte ut halvfärdiga kunder, utan gör istället små steg och boka en längre tid nästa gång
  4. Var inte rädd om kundens plånbok. Ta betalt för din tid!

 

Jerry Ahlqvist är frisör på Färg & Frisyr i Kiruna och Balayage Stockholm, utbildningsansvarig för Grönberg & Partners samt krönikör i FRISÖR.