Lina Khan driver salongen med samma namn på Gotland och har för sin ålder hunnit med det många frisörer knappt kan drömma om. Vi har låtit denna sprudlande frisör-entreprenör ta med oss på resan som leder till var hon befinner sig idag.

Vi tar det från början. Vi ringer upp frisören Lina Khan, 30, på Gotland för att ställa frågan om hon kan tänka sig att vara med på omslagsintervjun till nästa nummer av Frisör och för att boka in en telefonintervju. Ack så fel vi hade, på sätt och vis.

– Wow vad kul, det vill jag självklart vara! Utropar Lina.

När passar det dig att göra en telefonintervju?

– Alltså jag har fullbokat i åtta veckor framöver, men jag sätter mig på ett flyg till Stockholm i morgon! Jag har flygkort så det är lugnt, man måste uppleva mig! skrattar Lina.

Sagt och gjort. Dagen därpå sitter frisören och entreprenören Lina Khan i Frisörföretagarnas lokaler på Dalagatan i huvudstaden för att låta sig intervjuas. På frågan om hon vill ha något att dricka svarar hon:

– Dricker jag mer kaffe kommer du inte att stå ut med mig, men vatten blir bra. Vi tar glas med fot, eller hur? Det är mer festligt!

Lina är ett energiknippe av rang och hennes frisörhistoria tog sin början i Småland. Linas morbrors fru var frisör och drev en salong i villan de bodde i.

– Jag minns fortfarande doften som jag älskade och fortfarande gör. Permanentvätska!

Men det luktar väl äckligt?

– Nej! Jag älskar den doften och den får mig alltid att minnas tillbaka. Det var där och då i min morbrors frus salong jag bestämde mig för att det här måste vara världens bästa yrke, och på den vägen är det, säger Lina och låter som att det vore det mest självklara i världen.

Från de småländska skogarna styrde Lina sedan stegen mot Kalmar och frisörgymnasiet.

– På den tiden var det svårt att komma in på frisörlinjen på gymnasiet och man var tvungen att ha väldigt höga betyg, minns Lina.

Det var dock inget som satte stopp för hennes planer. Även om många menade att hon kastade bort sin kompetens och sina höga betyg genom att välja frisöryrket. Att inte bry sig om vad andra tycker och tänker är något som blivit viktigt i Linas strävan om att satsa stort och strunta i jantelagen.

Efter gymnasiet hade Lina ett tydligt mål i sikte – att bli en så bra frisör som möjligt. Hon ramlade över en ledig frisörtjänst på Gotland och tre dagar efter studenten packade hon sina väskor och flyttade till ön.

– Jag älskar Stockholm men det kändes inte rätt att försöka ”bli någon” i Stockholm, det vill ju alla andra också i storstäderna och mitt sikte var bara inställt på att jobba, äta och sova. Jag ville bli en riktigt bra frisör helt enkelt, säger Lina med målmedvetenhet i rösten.

Och duktig, det blev hon. Lina har såväl gesällbrev som mästarebrev och är utbildad examinator. Hon ingick även i Frisörlandslaget under flera års tid.

– Under tiden i landslaget blev vår coach Ulla-Britt Hedin väldigt viktig för mig, hon var otroligt stöttande och fick mig att utvecklas något enormt.

Relationer är något Lina nämner fler gånger under intervjun och betonar vikten av att bevara och ta hand om dem.

– Det är mycket tack vare mitt minne och genuina intresse för mina kunder som det går så bra för salongen jag driver idag, det är jag övertygad om. Jag har ett otroligt minne och ibland tycker nästan kunderna att det är läskigt att jag kommer i håg så mycket om dem, säger Lina och skrattar.

Salongen som Lina nämner är hennes egen. Lina blev alltså kvar på Gotland och träffade sin nuvarande man.

– Han är kompletterar mig perfekt. Han är lugn, trygg och bromsar inte mig när jag sätter fart, säger Lina.

Lina och hennes man fick tre barn under loppet av tre år. Det var i och med det hon packade ihop sina saker från den salong hon var anställd på för gott.

– Jag kände på mig att något stort skulle hända och att jag inte skulle gå tillbaka till min anställning på den gamla salongen, förklarar hon.

Planerna om en egen salong växer fram

Fyra år tillbringade Lina hemma med barnen och under de åren började planerna om att starta en alldeles egen salong ta form. Men tankarna om att öppna en salong innanför murarna i Visby släppte hon ganska snart.

– Det är svårt med parkering och vissa tider på året får man inte ens köra där. Och så tänkte jag att de flesta ställen som är något utöver det vanliga sällan ligger ”mitt i smeten” och jag ville skapa just det, något som skulle stå ut, något utöver det vanliga.

Lina började leta lokal och hade en speciell sådan i skottgluggen. Efter några turer fram och tillbaka och en hel del tur var den äntligen hennes.

– Lokalen var otroligt nedgången men hade ett läge där många passerar, något som lett till att jag inte behövt betala en endaste krona för marknadsföring sedan starten för ett år sedan, berättar Lina.

För att ha råd med transformeringen av den risiga lokalen gick Linas man med på att använda sig av kapitalet de egentligen avsatt till bygget av ett nytt garage.

Bjuder kunderna på gotländskt kaffe

Lina älskar att inreda och att få sätta sin egen prägel på salongen var något hon drog till sin spets.

– Jag ville skapa en lugn lyxig miljö med lokalt tänk. Jag har använt mig av kalksten från Gotland och kunderna serveras lokalt kaffe, jag har försökt att tänka på allt från det lilla till det stora.

Att få människor att må bra är något som ligger Lina varmt om hjärtat. Hon har nyligen anställt en ensamkommande kvinna från Afghanistan som utför trådning på salongen några dagar i veckan.

En nära vän blev sjuk

Innan Lina startade salongen fick en av hennes närmsta vänner Nadja ett fruktansvärt besked. Hon hade fått cancer.

– Nadja ringde och bad mig att hjälpa henne med perukerna hon fått. Min första tanke var att de var fina, men att de sjuka måste få bättre hjälp och stöd med exempelvis perukerna.

Lina tog kontakt med kommunen och vann senare upphandlingen av peruker till cancersjuka på Gotland. Detta ledde till att Lina idag tar emot cancerpatienter på sin salong och hjälper dem igenom processen.

– Jag hjälper dem med perukerna, visar hur de fixar brynen på ett fint sätt och hur man gör med fransarna. Hos mig får de känna sig speciella och drömma sig bort. Alla är väldigt nervösa när de kommer till salongen med glada när de går, det känns fint, säger Lina med värme och stolthet i rösten.

Behöver vi ens nämna att salongen blivit en succé på Gotland och att pengarna som skulle gått till det nya garaget var tillbaka i familjekassan redan två månader efter att salongen slagit upp portarna? Nej, trodde inte det!

Lina Khan
Ålder: 30 år.
Bor: På Gotland i villa.
Familj: Man, Molly, Mimmi och Mille.
Meriter: Gesällbrev, Mästarebrev, Examinator, ingick tidigare i Frisörlandslaget och har nyligen blivit invald i Intercoiffure Mondial (världssällskapet för frisörer, red. anm.).
Tips till dig som vill starta egen salong: Allt är möjligt. Livet är kort. Passion kan inte köpas för pengar, den måste du ha inom dig för att lyckas och stå aldrig stilla. Utvecklas!
Att tänka på: Se aldrig någon som din konkurrent, se dem som kolleger!