Hårstylisten Sainabou Chune har blivit svenska artister som Seinabo Seys och Sabina Ddumbas go to-hårstylist när det är dags för plåtningar eller galor, hon har stylat modevisningar och till och med tagit fram en egen produktlinje för lockigt hår.

Sainabou Chune visste tidigt att hon ville jobba med hår, och sökte till frisörlinjen på gymnasiet. Under studierna på St Eriks gymnasium fick hon praktik på salongen Blacknuss Hair and Care, där hon även jobbade extra på helgerna för att lära sig så mycket som möjligt.

– Det var världens bästa praktikplats. I skolan fick vi inte lära oss något om lockigt hår, så praktiken var ovärderlig för det. Sedan blev det jag som fick visa både lärare och elever hur man plattar afrohår, säger Sainabou Chune.

Efter studenten fortsatte Sainabou att jobba på Blacknuss, samtidigt som hon tog sitt gesällbrev. Det var viktigt för henne att få ett intyg på att hon behärskade yrket, och lärdomarna från gymnasiet och gesällen sitter kvar än i dag när hon stylar hår för stora magasin, artistplåtningar och på modevisningar.

Men innan Sainabou alltså blev hårstylist, och dessutom fick pris för Årets Beauty på Ellegalan i år, var hon frisör. Både i Sverige och i Gambia.

– Min pappa är från Gambia, och min faster driver en hårsalong där. Jag var där och arbetade ett år och lärde mig ännu mer om flätor och styling för lockigt hår.

Efter året i gambia återvände Sainabou till Blacknuss, innan hon började med hyrstol för att sedan jobba med Deshimona Nathanael när hon startade salongen My Sisters Hair.

– Jag kände att jag inte riktigt hann att utvecklas längre, jag liksom bara jobbade på. Så i stället gick jag till Koivisto/Karlsson, där jag blev lärling hos Jenny Karlsson. Man kan säga att jag började om från början, men det var så lärorikt och jag fick jobba med alla sorters hår.

Samtidigt började hon assistera stylister på plåtningar, något Sainabou snabbt blev förälskad i. Det blev mer och mer assistentjobb, och till slut gick inte balan- sen mellan stylingjobben och arbetet på salongen ihop. Hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på styling.

– Jag sade upp mig från salongen, och strax därefter blev jag upplockad av Mikas agentur, där jag har varit sedan 2016.

I dag är ingen arbetsvecka sig lik för Sainabou.

– Ena dagen gör jag ett reklamjobb, nästa en plåtning för Elle och tredje pressbilder för en artist. Det är superkul, och varierande.

Sainabou har även ett nära samarbete med modedesignern Selam Fessahaye, och var huvudstylist på hennes premiärvisning på Stockholm Fashion Week hösten 2018. I januari i år visade designern sin höst- och vinterkollektion i Köpenhamn, och även där stod Sainabou för hårstylingen som blandade naturliga lock- ar med flätor och gyllene hårsmycken.

Förutom att styla både modevisningar och några av Sveriges största artister (som Seinabo Sey och Sabina Ddumba) har Sainabou även tagit fram egna produkter för lockigt hår.

– När jag var yngre fanns det inga hårprodukter för lockigt hår i svenska mainstreambutiker. Man fick köpa dem på afrosalonger, eller beställa på nätet. För jättemycket pengar.

”Säger man att man är en fulländad frisör som välkomnar alla sorters hår på sin salong borde det ju även innefatta lockigt hår.”

 

När sainabou fick frågan av varumärket Budgie om hon ville bli deras första samarbete, och ta fram en egen linje produkter för lockigt hår var det därför inget snack – klart hon skulle vara med!

– Det var viktigt för mig att jag verkligen skulle få vara delak- tig i varje steg av produktframtagningen, och inte bara sätta mitt namn på något. Det har varit mycket jobb, men så roligt. Och mottagandet har varit över förväntan.

Produktlinjen Saina x Budgie som släpptes i början av året består av tre produkter: The curl cream for poppin’ curls, The moisture hair mask for thirsty curls och The twist & curl jelly with holding power som alla är anpassade för lockigt hår.

– Det är så kul att det går att köpa våra produkter på Kicks och Åhléns, det är precis vad jag längtade efter: att kunna köpa produkter anpassade för mitt hår i vanliga, stora butiker – till rimliga priser.

I framtiden hoppas Sainabou se mer produkter som kan hantera afrohår i Sverige. Men även fler frisörer som kan klippa och styla lockigt hår.

– Jag hoppas att det kommer fler kurser i allt från flätningar till hur man färgar lockigt hår, Urban Academy gör ett fantastiskt jobb med det idag – men det är fortfarande många frisörer som inte har lärt sig det. Säger man att man är en fulländad frisör som välkomnar alla sorters hår på sin salong borde det ju även innefatta lockigt hår.