Ett frisörföretag med lång historia

Det finns inte så många företag inom frisörbranschen som är lika gamla och som nästan hela tiden drivits och ägts av en familj.

Gustav Mårtensson började arbeta på Lombard i slutet av 30-talet som säljare. Det var tuffare tider då och under andra världskriget var bränslet begränsat, så det blev att åka tåg, eller som Gustav gjorde, cykla runt till salongerna i södra Sverige. Jönköping och Göteborg i norr till Malmö i söder fick besök av denne cyklande säljare. 1947 köpte Gustav företaget för 87 000 kronor. En enorm summa på den tiden.

Redan 1949 började sonen Ingvar att arbeta på företaget och 1975 tog han över rodret då Gustav gick bort. Under 50- och 60-talet expanderade Lombard kraftigt med egen produktion av möbler och Chrie hårprodukter hade under många år den mest säljande hårsprayen i Sverige. Lombard har också varit ensam återförsäljare av Takara Belmont sedan 50-talet.

Ingvar drev företagen fram till 1983 då sönerna Richard, Jerker och Ola tog över med nya visioner. Sedan 1987 har man agenturen för Keune Haircosmetics i Sverige. Keune som startades 1922 är också ett helägt

familjeföretag som nu styrs av den tredje generationen och finns idag över hela världen, med en otroligt bra utveckling under många år. Lombard har idag även möbler från AVG, hair extensions från Simply Natural och Mago, samt Make Up från Emité och kvalitetssaxar från Arteo.

Den fjärde generationen Mårtensson är idag med och leder företaget genom Jannica och Markus och nu går Lombard in i nästa fas med nya mål och visioner, utan att glömma sitt långa arv.

Tre generationer arbetar fortfarande tillsammans dagligen då Markus och Jannicas farmor Kerstin är på lagret och packar och sköter arkivering. Hon är ryggraden som håller generationerna tillsammans och gör företaget till en familj.

 

Idag har Lombard utnyttjat alla fyra ”skeppen” i den stora byggnaden i Svedala och har stor plats för utbild- ning, utställning och shop och på invigningen var det just en inspirationsvisning med Jorcon Struilaart från Holland, Tina Tolevska och Rebecca Jansson inför dryg 60 frisörer.

Ett gammalt företag som verkligen föryngrat sig inför framtiden.

text & foto: Jörgen Edström