Den ensamkommande flyktingen Khaled Alsotari studerade på SFI och hade besökt 40 salonger i sin strävan att hitta en praktikplats men blivit nekad överallt. Tills han en dag knackade på dörren till Marianne Söderhielms salong i Borås. Utan att kunna varken svenska eller engelska fick Khaled chansen att bevisa sig värdig en plats på salongen – och som han gjorde det sedan!

2016 knackade Khaled Alsotari på Youniqe Studios dörr i Borås. Med sig hade han fyra kompisar från SFI. Då Khaled varken pratade svenska eller engelska hjälpte kompisarna till att översätta så gott de kunde.

– Jag kommer ihåg att jag lämnade min kund och gick fram och ställde lite frågor, bland annat om han ville praktisera här och om han kunde svenska. Han svarade ”jag vill” på alla frågor och jag tänkte; vad är det här? Men Khaled hade med sig papper från Arbetsförmedlingen som han räckte fram och jag bad om att få läsa dem och återkomma. Khaled hade varit till 40 salonger innan han kom till mig, säger Marianne. Marianne beslutade sig för att ge Khaled en tre månaders praktikplats, så kallad arbetspraktik. De månaderna beskriver Marianne endast som positiva:

– Även om jag är van att ha elever så blev det på ett helt nytt sätt och hela salongen levde upp! säger hon.

Efter en månad fick Khaled klippa för första gången även om han egentligen var på salongen för att lära sig svenska. Men Khaleds pappa tipsade sin son om att bli frisör.

– Jag hade svårt för att lära mig svenska på SFI. Jag ville ha ett jobb där jag kunde träffa mycket människor och min pappa kom på att det var bra att arbeta som frisör. Han sade: ”Ju mer människor du lär känna och prata med, desto lättare
blir ditt liv i Sverige”, säger Khaled.

För att lära sig yrket snabbare och för att träffa mycket människor att samtala med började Khaled att
klippa människor gratis på äldreboenden i Borås.

– Jag såg redan efter Khaleds första klippning att han hade stor talang för yrket. För att vägleda honom kommunicerade jag genom att flytta honom runt kunden och försöka visa så gott jag kunde. Samtidigt har Khaled pluggat frisörtermer, säger Marianne.

– Efter två månader berättade jag för Khaled att det fanns en barberarutbildning och han sade: ”jag vill!” igen, säger Marianne och skrattar.

 

I maj 2016 fick Khaled anställning hos Marianne trots att han varken kunde svenska, engelska eller yrket.

– Jag sa till Khaled att han kunde lita på mig men också att jag tänkte ställa ganska höga integrationskrav på honom. Vi kunde inte vänta på att han skulle komma in i gänget så han fick börja med att svara i telefonen och vi jobbade många helger hela det första året. Khaled har offrat allt annat i livet för att komma dit han är i dag, säger Marianne och fortsätter:
– Och nu får han en tår i ögat, han sitter här bredvid och lyssnar.

Marianne och Khaled gjorde barberarutbildningen tillsammans i Göteborg och i dag har Khaled över 400 kunder som han tar emot i den nybyggda barberaravdelningen i salongen.

– Jag tror att han kommer att bli Sveriges bästa barberare, säger Marianne med stolthet i rösten och
fortsätter:
– Vi har gjort en jätteresa tillsammans och vi har berättat för flera tusen kunder om integration. Vi har ändrat många människors uppfattning angående det här ämnet. Khaled är en fantastisk person som är lätt att tycka om, dessutom är han väldigt ambitiös!

Ett bevis på att Khaled är ambitiös är bland annat att han skrivit ett brev till statsminister Stefan Löfven – och fått svar.

– Jag skrev och tackade över att jag får vara i Sverige och att jag älskar det här landet. Jag passade också på att fråga om han ville komma och klippa sig hos mig, jag tänkte att det kunde vara bra marknadsföring, säger Khaled.

Efter tre veckor fick Khaled svar från statsministern.

– Han svarade att han blev jätteglad att han fick ett brev av mig men att han tyvärr var för upptagen för att komma och klippa sig just nu. Men om han besöker Borås ville han komma och klippa sig hos mig! säger Khaled stolt.

Khaled ville också åka till London för att gå på barberarkurs hos sin idol, Josh Lamonaca, men av olika anledningar var det inte möjligt.

– Då sa Josh att det bara fanns ett alternativ, att han tog sig till Sverige, berättar Marianne.

Sagt och gjort. Under ett års tid sparade Khaled ihop en stor summa pengar för att kunna betala Josh för en privat tvådagarskurs i Sverige. De pengar som återstod sponsrade Marianne med för att Khaled skulle kunna få sin dröm uppfylld.

Nu har Khaled varit hos Marianne i 2,5 år, och den 26 mars i år tog han barberargesällen. Om framtiden säger han:

– Även om jag längtar mycket efter min familj vill jag inte åka tillbaka till mitt land, det finns inget i Syrien nu. Nu väljer jag att fokusera på mitt liv här och på att bli stor inom barberaryrket. På sikt vill jag kunna hjälpa människorna i Syrien, nu har jag inte möjlighet att hjälpa så mycket som jag vill, avslutar Khaled och fortsätter:
– Marianne har lärt mig så otroligt mycket. Jag har inga kompisar, ingenting förutom salongen och mina kunder. Det är de som gör mig glad över att vara här i Sverige, avslutar Khaled som nu lärt sig svenska riktigt bra.