Nikita är ett frisörföretag som startades och ägs av Inger Ellen Nicolaisen, som inte själv är frisör.

Idag är Nikita den överlägset största frisörkedjan i Norden med nästan 140 olika salonger, varav 35 finns i Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder och det är en fantastisk historia som ligger bakom. En historia som kantas av framgångar, men som också innehållit några misslyckanden. Innan vi kommer till Nikita Hair i Sverige vill jag ge er en liten inblick och bakgrund i Inger Ellens resa.
Hon är uppvuxen i det allra nordligaste av Norge och fick sitt första barn redan som femtonåring, vilket var tufft på den tiden och på den lilla orten hon bodde. Efter att kämpat sig genom skolan förstod hon att hårt arbete var enda chansen att komma framåt. Hårt arbete och ett driv gjorde att hon kunde starta en egen affär i en källare. En affär som skulle sälja barnkläder på en ort med 900 invånare visade sig inte vara en speciellt bra idé, så det gällde att bredda sortimentet med en massa olika varor. Det var här någonstans hon förstod att detta med att vara entreprenör, det var nog det hon var och det hon skulle syssla med. Om vi hoppar fram till 1984 så startades den första salongen tillsammans med hennes man Ivar som var frisör. Efter med- och motgångar under resan kunde man uppnå sitt mål om 50 salonger i Norge år 2000. Idag finns 158 salonger med lite olika koncept i Norge. I Sverige har man precis öppnat salong nummer 35. Alltså nästan 200 salonger totalt på 22 år.

ÅRETS FRISÖRFÖRETAG
Denna utmärkelse som delas ut i samarbete mellan Frisörföretagarna och Mirror gick i år i stark konkurrens till Nikita Hair. Vi besöker Kanalvägen i Upplands Väsby för att prata med Pär Merlenius med bakgrund i rese- branschen och som varit med sedan Nikita startade i Sverige och Anette Johansson vd för Nikita Hair i Sverige.
Grattis till er! –Det känns helt fantastiskt och är en stor ära för oss. Vi har sedan starten 2006 haft en plan med att bygga en stark organisation och att varje år försöka etablera oss på fler och fler attraktiva platser, men hela tiden i den takt att varje nyetablering skall få chansen att sätta sig och bli lönsam.
Hur många salonger klarar man att öppna varje år? –Det finns inget exakt antal men 4–5 om året är en bra siffra om det känns rätt. Men det kan likaväl bara bli en. Vi vill ju ha bra lägen hos rätt hyresvärd för att vi skall vara intresserade.
Hur många anställda är ni i Sverige? –Med frisörer, skolan och kontor så är vi drygt 250 stycken.
Vad omsätter ni? –Sista klara bokslutet hamnade vi på 128 miljoner kronor och vi har haft en väldigt bra utveckling de senaste åren både vad gäller omsättning och vinst.
Vad ligger närmast i ”pipen” för er? –Vi tittar hela tiden på nya projekt och på hur vi skall utveckla det vi redan har. Hur vi skall utvecklas och få våra medarbetare att växa är en viktig sak framöver. Sedan ligger mycket fokus på vår skola, där vi arbetar med att utbilda framtidens frisörer och vidareutveckla de som redan är frisörer.
En liten annan fråga. Hur ser ni på frisörbranschens framtid? –I stort sett bara positivt. Sen finns det ju några saker som inte är lika bra. En av dessa är att det fortfarande finns salonger som drivs oseriöst. Salonger som inte följer avtal utan lurar de unga frisörer de anställer. Detta är inte juste och det skapar en sned konkurrenssituation. Sedan tycker vi att det är synd att inte fler lyckas med att driva verksamhet med anställda, för det tror vi hade varit bra för framtiden.
Här tackar vi för kaffet och konstaterar att vad frisör- branschen behöver är företag som drivs affärsmässigt och som ger en massa frisörer arbeten och jag vill avsluta med ett par citat från Inger Ellen Nicolaisen.

”Historien är full av exempel på folk som öppnar butik, driver den resten av livet och tar vinsten. Personligen hade jag avlidit av tristess.”
”Jag är en grundare och när vi grundare får agera plogbil är vi i vårt esse. Så fort man placerar grundaren vid rodret så fungerar det inte lika bra.”

text: Jörgen Edström foto: Anna Lu Lundholm