På SVT Play finns nu en serie i tre delar, Mitt afro och jag, där fyra afrokvinnor sätter sig i frisörstolen. För en av kvinnorna är frisörbesöket ett livsavgörande ögonblick, och för en annan är det ett statement. Dokumentären djupdyker ner i afrohårets alla lockar och följer fyra kvinnors hårresa. Afrokvinnans hår är ett laddat ämne och en symbol för så mycket mer än bara hår; identitet, förtryck, samhörighet och framförallt stolthet.

Kvinnorna vi får följa är Jacquline ”Mapei” Cummings, Nora Karltun, Amanda Zahui och Laila Trulsen.

Tittarna får också ta del av frisören Sarah Åsards tankar och erfarenheter.

– Min mammas syn på att passa in det var att jag skulle ha kontrollerat hår, det skulle inte sticka ut eller vara frissigt. Och hon älskade när det var rakt. Hon lärde mig att passa in i det svenska samhället, tror det var hennes sätt att visa att hon hade min rygg. Fast. När man är äldre så kan man tolka det på ett annat sätt, säger Sarah Åsard, i ett pressmeddelande till SVT.

 

Till Mitt afro och jag!