Regeringens beslut välkomnas av Frisörföretagarna, som länge arbetat för en barberarinriktning i gymnasieskolan.

I torsdags meddelade Skolverket att regeringen har beslutat att inriktningen Frisör byter namn till Frisör, barberare och hår- och makeupstylist.
”Tidigare har frisör varit en egen inriktning samtidigt som hår- och makeupstylist låg i inriktningen övriga hantverk. Då styrdokumenten för inriktningen övriga hantverk innehåller en rad olika yrkesutgångar och är generellt skrivna, så upplevs den inte ge önskad styrning för hår- och makeupstylister. Frisörbranschen har länge drivit frågan om en utbildning till barberaryrket och har nu i och med den beslutade inriktningen fått gehör för sina önskemål. Skolverket föreslår därför nya kurser i ämnet hantverk med barberare 2–6a samt hår- och makeupstylist 2-4.” skriver Skolverket på sin hemsida.

Detta är något Frisörföretagarna är väldigt glada över.
– Att det ska finnas en barberarinriktning på hantverksprogrammet är något vi drivit i flera år och inte fått gensvar på, men nu kom äntligen beskedet, säger Staffan Westman, vice vd på Frisörföretagarna och ordförande i Sveriges Hantverksråd.
– Det är färre och färre som väljer frisöryrket, och av dem är 90 procent kvinnor. Öppnar vi upp möjligheten att välja barberarinriktning redan i gymnasiet är det en bra chans att få in mer män i frisörbranschen.
Frisörföretagarna är involverade i skolverkets arbete när det gäller yrkesutbildning, och sitter i det nationella programrådet för hantverksprogrammet inom gymnasieskolan. Utbildningskoordinatorn Anette Fogelmark från Frisörföretagarna har tagit fram kursplanen för barberare, och har varit i kontakt med flertalet barberare i branschen för att fastställa vilka kunskaper och tekniska färdigheter som är viktiga att behärska när man kommer ut i arbetslivet.

Programmet hår- och makeupstylist har funnits i flera år, men utbildningen har inte legat under frisör utan under övriga hantverk. De skolor som erbjudit det har därför inte haft en ordentligt ämnesplan.
– Nu blir utbildningen mer legitim, det behövs en styrning för att säkerställa nivån på utbildningen, säger Staffan Westman.
Frisör, barberare och hår- makeupstylist-programmet får nu även fler yrkesutgångar efter färdig utbildning än det tidigare frisörprogrammet.
– Innan var frisöryrket det enda alternativet efter utbildningen, men nu finns som sagt två andra yrkesutgångar vilket breddar möjligheterna för eleverna.

Nu är förslaget om den nya inriktningen Frisör, barberare och hår- och makeupstylist är på remissgenomgång, men det kommer ta ett litet tag innan det implementeras.
– Den nya inriktningen implementeras med start hösten 2021. Vi hade hoppats på hösten 2020, men det tar tid att göra sådana här förändringar och vi är väldigt glada att det är på gång, säger Staffan Westman.

Av Lisa Rosman Foto Shutterstock