Det är alltid lika intressant med frisörer som utvecklar sina kreativa sidor på olika sätt och en frisör som verkligen gjort detta är Therese Wahlgren.

Therese kommer från Arlöv men har varit Malmöbo i 16 år nu och har äntligen hittat en bra balans mellan att vara frisör och konstnär.

Varför ville du bli frisör?

–Jag har alltid älskat att skapa och även att hjälpa andra människor. Att få använda sin kreativitet för att göra människor glada och snygga. Allt detta med strukturer, former, färger och människor är min passion.

Var utbildade du dig?

– Jag fick praoplats på en salong i åttonde klass och fastnade direkt. Jag jobbade mycket extra där på loven och helgerna och valde att praoa där även i nian. Detta var på salong Bonnie & Clyde i Arlöv. När jag skulle söka till gymnasiet var det självklart för mig att välja frisör, men det var tufft då mina betyg inte räckte till.

Fick då chansen att gå som lärling på Bonnie & Clyde för frisör skulle jag bli, till vilket pris som helst och jag hade tur att Susanne Berngren som ägde salongen lade ner enormt mycket tid på att lära upp mig. Med hennes engagemang lyckades jag till slut bli antagen till skolan och gick då på Värnhemsskolan i tre år. Jag var därför 18 år när jag startade och tre år senare tog jag min gesäll och under hela utbildningen arbetade jag nästa dagligen på salongen efter skolan.

Du har hunnit med lite fram tills du nu har en egen salong?
–Efter utbildningen var jag ett tag hos Thomas Edlund i Stockholm, men sen fick jag ett erbjudande att börja på Crew Cut i Malmö så det ck det bli. Jag var där tills 2002 och sedan några år på Studio Scalp och på Createam. De senaste åren har jag varit på Engelbrektsgatan 12 och i januari i år öppnade jag min egen salong och valde att döpa den till Therése Wahlgren eftersom jag har båda mina verksamheter där under samma tak.

Jag har fått chansen att leva min teknikerdröm med Matrix och nu med I.C.O.N. Det är ett så kul att inspirera och att samtidigt bli inspirerad.

Målarintresse.

När började ditt intresse för att måla?

–Jag har alltid älskat färg och form och under många år ck jag tillfredställelse för det som frisör men har alltid känt att det fanns ett större behov. Under tiden när jag ck mitt första barn bodde vi i Danmark och det var förs- ta gången jag var utan frisöryrket och då märkte jag att jag behövde använda min kreativitet så jag började måla. Detta är för 9 år sedan.

När jag sedan yttade hem till Sverige igen och började arbeta igen så hade jag väckt något vid liv som inte gick att stoppa undan, så jag målade mycket på kvällar och helger efter salongsjobbet. Sedan har målandet vuxit mer och mer och efter en tuff separation för några år sedan då

jag blev tvungen att leva utan mina barn varannan vecka blev konsten min räddning. Att handskas med alla känslor runt detta avhjälpte jag med måleriet. Det blev min terapi helt enkelt. Jag kombinerar mitt liv som tvåbarnsmamma varannan vecka med att arbeta mindre när jag har barnen och hur mycket som helst den andra veckan.

Hur är intresset för att köpa dina verk och dina produkter?

– Det växer hela tiden och det blir större hela tiden. Jag har ett enormt driv och mycket känslor i mina målningar och det tycks folk uppskatta. Att det är färgglatt och att det förmedlar glädje, är ofta kommentarer jag får. Det går igen även här, min glädje och mitt driv verkar inspirera och attrahera.

Att kombinera frisör och konst.

Hur tänkte du med denna kombinerade salong, shop och galleri?
–Min tanke var att få kombinera de två saker som jag älskar och att det får växa så stort det kan. Jag vill visa folk att drömmar kan bli verklighet och att det ena inte behöver utesluta det andra. Jag är frisör och vill alltid hålla på med det och detsamma gäller med målningen. Jag tror att målningen gjort mig till en bättre frisör och samma åt andra hållet. Alla människor är fantastiska på sitt sätt och inspirerar mig i allt jag gör.

Hur ser du på framtiden för den nya salongen?

–Den ser ljus ut. Tror folk uppskattar att besöka mig och se min konst, samtidigt som de låter mig vara kreativ med deras hår. Det blir en totalupplevelse för dem.

I min värld så går jag alltid in helhjärtat för saker jag älskar och är väldigt lojal. Jag älskar min salong och jag älskar att gå till mitt jobb varje dag och under de 24 år jag varit i frisörvärlden älskar jag det mer och mer för varje dag som går.

Att göra det man vill och leva sin dröm.

Att du vågat ta steget med både salong, ateljé och shop?

– Jag förlorade min pappa i cancer under 2016 och då bestämde jag mig för att det är bara att köra på och förverkliga min dröm. Livet är här och nu och alltför ofta tänker man att detta skall jag göra senare, men senare kanske inte nns. Jag tog över lokalen 2016 och renoverade i två månader, då det var ett ganska stort projekt som krävde mycket jobb. Mycket har jag fått hjälp med men jag har varit tvungen att lära mig en del också, som att slipa, lägga golv, bygga väggar och borra. När sedan hantverkare blir skadade på vägen hade jag inget annat val än att göra saker jag aldrig tidigare prövat.

Jag har byggt mycket av möblerna och jag har designat inredningen och har försökt skapa en härlig ”hemma hos” miljö. En mix av industri, romantik och antika detaljer och så långt från en traditionell salongsmiljö som möjligt. Vi är ju kreatörer och jag tycker vi måste försöka tänka utan- för boxen litegrann. Det är mycket en blandning av olika inredningsdetaljer, vilket skapar värme och mjukar upp.

Det står alltid en bild av min pappa Dennis på recep- tionen och han nns med mig hela tiden för jag tycker det är viktigt att folk ser honom. Han är och har alltid varit min förebild, en riktig kämpe.
Min tanke har varit att inreda med i olika stilar som jag skulle kunna tänka mig att ha hemma, för varför skall man sänka ribban bara för att det gäller en salong. Varje detalj värnar jag om och det nns en tanke bakom allt. Alla dessa idéer har jag burit med mig i huvudet under många år och nu har jag en miljö där de passar in.

Att få träffa Therese i en miljö som är hon rakt igenom är en fantastisk resa. Hon är inte bara frisör, hon målar inte bara tavlor utan hon har tagit det ett steg vidare med brickor, muggar, krukor, kuddfodral, duschdraperi och så vidare. En riktig idéspruta som inte är det minsta rädd för att ta allt ett steg till. Eller som Therese säger: Livet är här och nu.

Läs mer på www.theresewahlgren.com
Följ på Instagram: @theresewahlgren, @theresewahlgren.art

Text & Foto: jörgen edström