Omställningsstödet innebär att företag som tappat en betydande del av sin omsättning ersätts med ett direkt stöd. Totalt handlar det rör sig om ett omställningsstöd på sammanlagt 39 miljarder kronor över två månader.

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader, exklusive lönekostnader, för mars och april 2020, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret, och ett omsättningstapp på minst 30 procent under mars-april 2020.

Detta innebär att om företagets omsättning har sjunkit med 50 procent kan man få 37,5 procent i stöd för fasta kostnader som lokalkostnad, leasingavgifter och abonnemang. För en hyrstol, där hyran är den fasta kostnaden, kan detta innebära att om man har en hyra på 10 000 kr/månad, och har haft en omsättningsminskning med 50 procent, kan man få ett stöd på 3750 kr i månaden för mars-april.

– Givetvis är alla stöd till företagen välkomna, men i det här stödet – precis som föregående krispaket – så missar man lönegarantier för dem som driver enskild firma, som inte heller kan ta del av korttidspermitteringen som presenterats tidigare. De som driver enskild firma behöver också stöd från regeringen inom kort. Annars kan det få stora konsekvenser, säger Ted Gemzell, vd på Frisörföretagen.

Exakt hur ansökningarna kommer att gå till är än oklart men information uppdateras löpande på regeringen.se och skatteverket.se