Den som varit i kontakt med Frisörföretagarna de senaste åren har inte ­undgått att märka att det hänt en del. Nu förstärker de sitt team med två nyckelpersoner som har lång erfarenhet från branschen. Välkommen att möta Cecilia och Daniel!

Vi passar på att träffa de nyblivna arbetskollegerna på Dalagatan, mitt i renoveringen av våningen under Frisörföretagarnas huvudkontor, där den nya Akademin växer fram. När lokalen blev ledig i våras såg Daniel Blomqvist en möjlighet han inte kunde låta bli.

– Jag tänkte, det är för bra för att vara sant! Här borde man bedriva utbildningsverksamhet. Det är nämligen en perfekt lokal; trevligt häng, separat schamponering och gott om plats för praktiskt arbete, säger Daniel.

Daniel Blomqvist kommer senast från Kao där han var anställd som Director of Education Nordic och har inrett deras akademi samt ett antal egna salonger genom åren. Efter Kao förverkligade han en annan dröm – att starta och driva sitt eget utbildningsföretag.

– Mitt hjärta klappar verkligen för hantverket. Det är nr 1. Det ska vi utveckla och förädla. Jag tänker ”Back to Basic” och inte produkt-kopplat.

Blev rekryterad tidigt

Daniel startade tidigt sin bana som tekniker bara två år efter sitt gesällprov vilket han tog i Västerås 1993. Det var på den tiden som Linkedin inte fanns och en säljare vid namn Björn Kindblad fick upp ögonen för den tävlingsdansande frisören Daniel.

– Jag anmälde mig alltid som frivillig att assistera på visningar, för man lärde sig så mycket. När jag fick erbjudandet att flytta till Stockholm och jobba heltid för Wella tackade jag självklart ja!

Efter åtta år på Wella, åtta år med uppbyggnad av utbildningsavdelningen för Davines, och egen salong med 13 frisörer i tolv år, landar han på Frisörföretagarna, full av erfarenheter och ett stort kontaktnät.

– För mig innebär jobbet som kommersiell chef att skapa samarbeten som gynnar frisören vilket är grunden i branschen. Om man vill någonstans måste man våga hoppa. Med båda fötterna på jorden kommer man ingenvart, säger Daniel med glimten i ögat.

Highlights – ett namn att lägga på minnet Frisörföretagarna har lagt planen för ett storslaget event i september 2019. Highlights Hair Fashion Experience heter tillställningen och hela Waterfront i Stockholm är bokat. Världsartister gästar Sverige under två dagar och alla leverantörer visar upp sina bästa ”highlights”.

– Men det är ju ett helt år fram till dess tänkte vi, så varför inte göra Highlights On Tour under 2018!

Så talar en sann entreprenör vilket Daniel verkligen är. Sagt och gjort. 6 städer får besök i oktober och koordinerar eventen gör den nya stjärnan Cecilia Klösel Sällberg som var efterlängtad i den nytillsatta rollen eventkoordinator på Frisörföretagarna.

– Det blir min uppgift att strukturera och säkra genomförandet så det blir vad frisörer vill ha. Bokar man av en heldag och går på ett event måste man få valuta för den investerade tiden, säger Cecilia och vet vad hon pratar om.

Gedigen grund

Sedan gesällproven 1986 i både dam- och herryrket, har Cecilia hunnit vara anställd, ha hyrstol och driva salong med anställda. Att vara egen företagare i frisörbranschen ger dig värdefull lärdom, intygar Cecilia. Med stora visioner och liten budget får man hacka ner fem lager tapet på egen hand när man renoverar sin salong. Där har vi nog alla småföretagare befunnit oss någon gång.

– Jag är enormt dedikerad mitt yrke och är faktiskt femte generationen frisörer i min släkt. Jag vill att vi ska vara yrkesstolta i vår bransch. Hantverket är kärnan. Hjärtat. Det är essensen i det vi gör, säger Cecilia med stor entusiasm.

Då för länge sedan, vid sidan av salongen i Malmö, fick Cecilia uppdraget som frilanstekniker på L’Oréal. Det förde henne så småningom till fast anställning och nu 18 år senare har hon just avslutat sin tjänst som Nordic Education Manager för Kérastase och Shu Uemura på samma företag.

– Att få bidra med mina erfarenheter till Frisörföretagarna känns väldigt roligt. Jag har bland annat arrangerat tävlingen Color Trophy tre gånger, så jag ser fram emot uppdraget med Årets Frisör, säger Cecilia och ler stort.

Första intrycket från insidan Förutom frisör så är Cecilia utbildad gymnasieekonom och har läst till konstvetare vid Lunds universitet. Om sin nya arbetsplats avslöjar hon vad som överraskat henne mest:

– Jag är mycket imponerad av den höga kunskapsnivån som finns samlad här. Specialkompetens och rådgivning, och ett stort mått av genuin hjälpsamhet. Hösten 2018 kommer bli roligare än vad jag kunde tänka mig! Jag önskar att alla frisörer där ute fick förståelse för det stora engagemang som Frisörföretagarna driver deras frågor med.

– Ja verkligen! instämmer Daniel. Jag är ju en före detta medlem, och nu kan jag säga det till er alla att: Ni är inte ett kundnummer i en databas vilket man kanske lätt kan tro. Ni är betydelsefulla och vi jobbar för er skull.