Cirka tio procent av den vuxna befolkningen i Sverige har haft handeksem det senaste året. Det är en vanlig hudsjukdom som påverkar både arbetsförmåga och livskvalité.

”I forskningen såg vi att vissa yrken har högre risk att få handeksem. Det var frisörer, sjuksköterskor, industriarbetare och kontorsarbetare”, säger forskaren Wasim Jamil till Örebronyheter.

Den största riskfaktorn för handeksem är exponering för vatten. En annan faktor kan vara när huden blir känslig för en specifik substans, exempelvis nickel, och eksemet triggas vid varje kontakt.

– På hudkliniken gör vi ett lapptest med de patienter som fått en remiss till oss. Det är en metod som används för att upptäcka om det finns en substans som försämrar eller orsakar handeksemet, säger Wasim Jamil, ST-läkare på hudkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet till Örebronyheter.

Detta kan du själv göra:

  • För att minska risken att få handeksem är det bra att använda intakta, rena och torra skyddshandskar, av plast eller nitrilgummi, vid vattenkontakt under exempelvis diskning. Använd bomullshandskar under skyddshandskar, framför allt om tiden är över 10 min.
  • Smörj händerna med en oparfymerad, fuktbevarande kräm många gånger dagligen, fördelas över hela handen, inklusive fingrarna och handryggen. Använd fuktighetsbevarande kräm med högt fettinnehåll under bomullshandskar till natten.
  • Alkoholbaserade desinfektionsmedel kan användas när händerna inte är synligt nersmutsade, detta är mer skonsamt än tvål och vatten.