Igår kom information om att Centerpartiet och Liberalerna fick sin vilja igenom gällande sänkt arbetsgivaravgift för unga. Något vi på Frisörföretagarna välkomnar och menar borde vara här för att stanna på längre sikt än till 2023 som nu planerats.

De som omfattas av de sänkta arbetsgivaravgifterna är unga mellan 19 och 23 år. Förslaget är tänkt att börja gälla den 1 april 2021 till och med samma datum 2023. Den sänkta arbetsgivaravgiften omfattar även de som redan har ett jobb.

– Det är en välkommen subvention för våra medlemsföretag som har anställda. Att ta in unga frisörer med kortare arbetslivserfarenhet kan på det sättet bli lite lättare för dem. Man ska komma ihåg att det är ett stort ekonomiskt ansvar som läggs på arbetsgivare idag. Ju mindre företag, desto större risk. Att Liberalerna och Centern går på den här linjen är vi väldigt glada för och vi hoppas att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga får stanna permanent, säger Frisörföretagarnas vd, Ted Gemzell.

Förslaget finns med i regeringens och samarbetspartierna Centern och Liberalernas framförhandlade budget för nästa år som läggs fram under nästa vecka. Det är Centerpartiet och Liberalerna som har drivit sänkningen.

Annie Lööf menar att sänkningen är till för att hjälpa branscher som har det svårt i viruskrisen. Den ska också underlätta för unga arbetslösa då det blir billigare att anställa en ung person. Men sänkningen är generell och något alla arbetsgivare med anställda under 23 år kommer kunna ta del av.

– Vi valde en modell som vi kunde genomföra snabbt och enkelt, utan utredning, säger Annie Lööf till SvD.