Ny teknik som underlättar för frisörer är alltid intressant. Vi kollar in en effektiv fön som är snäll mot kundens hår, och frisörens axlar.

DENNA TEXT PUBLICERADES URSPRUNGLIGEN I FRISÖR NUMMER 1/2020. DEN INNEHÖLL DOCK VISS FELAKTIG INFORMATION SOM NU ÄR KORRIGERAD OCH KORREKT.

Frisöryrket kan vara hårt för kroppen, särskilt rygg och axlar som ofta hamnar i obekväma arbetsställningar. Träning är ett sätt att motverka arbetsskador, men det kan även vara bra att se över vilka verktyg som används på salongen. Något som sliter mycket på just axlarna är föningen. Norska Dual Air är ny på marknaden i Sverige, men har snabbt blivit populär i sitt hemland. Fönen säger sig minska riskerna för belastningsskador på axlarna – men hur? Forskning vid Statens arbeidsmijøinstitutt (STAMI) visar att Dual Air ger en betydligt bättre arbetsställning än traditionella fönar. Det som ligger bakom många axelskador inte är vikten man håller i handen, utan snarare att hålla armen för högt – håller man armbågen under axelhöjd minskar risken för inflammerade senor med 20 procent. Dual Airs fön har två luftflöden och ett handtag i mitten så att frisören inte behöver lyfta armen för högt i sidled, utan istället kan hålla armen nära kroppen och röra den framledes i en mer naturlig rörelse. Hur fungerar det? Vi kollar in detaljerna!

Motorn

Oavsett hur ergonomiskt ett verktyg är så är självklart det viktigaste att resultatet blir bra. Fönen på totalt 1700 watt, med låg energiförbrukning, lyckas definitivt med målet – att blåsa håret torrt, och forma snygga frisyrer, samtidigt som torktekniken ger spänst och glans.

Greppet

Trots att utseendet skiljer sig från vanliga fönar är greppet inte så annorlunda – man håller helt enkelt bara längs det nedre fönhuvudet. Trots de dubbla fönhuvudena blir den inte toppting, utan är lätt att balansera tack vare det lösa greppet. Det övre fönhuvudet används när man fönar under håret för volym, det undre för glans, fixering och finish. 

Smidiga knappar

Touchpanelen nära fönens mittsektion är lätthanterlig med en hand för att enkelt hantera luftflöde, vilket munstycke som ska användas, värme och kyla.

Dubbla fönhuvuden

I stället för att lyfta armen över axeln för att komma åt ovansidan av håret kan man använda det nedre munstycket och därför föra armen i en naturlig rörelse, fram och tillbaka istället för ut till sidan.

Munstycket

Munstyckena på båda fönhuvudena gör det lätt att komma nära skalpen utan att bränna kunden.

Lång sladd

Vi vet hur frustrerande det är med korta sladdar som lossnar ur uttaget, eller måste krånglas runt kunden för att inte göra det. Dual Airs tre meter långa sladd löser det problemet.

Nackdelar?

Formen är annorlunda, och även om tekniken inte skiljer sig markant sitter föningen i ryggmärgen – därför medföljer också en digital guide vid köp. Detta är definitivt en produkt som är värd att testa, inte minst för axlarnas skull.