Soley Astudottir är en erfaren makeupartist och hårstylist efter drygt 20 år i branschen. Nu är hon också ny inspiratör på frisor.se. Själv sminkar hon sig på två minuter och klippte sig senast för ett år sedan.

Soley Astudottir är ursprungligen från Island, men bor nu både i Oslo och Stockholm. Hon jobbar med stora reklamkampanjer,
mode, film och artister. Men det är inga kända ansikten som fått henne helt tagen – i stället ett jobb i september i år – en Rosa bandet-kampanj i Reykjavik.

– 12 fantastiska kvinnor i åldern 24 till 70 år var med som alla har cancer. Det här var så starkt, fint men även extremt tungt för mitt hjärta att hantera, säger Soley.

Många av kvinnorna som stylades och fotades hade opererat bort brösten, några hade cancern utspridd i hela kroppen och andra kom direkt från sjukhuset.

– Något annat de hade gemensamt var att de var så glada, så glada över att bli sminkade, fixade i håret och stylade. Så glada av att fortfarande vara kvar på jorden och med oss i studion. Utan tvekan de mest positiva personerna jag har någonsin mött i mitt liv men ändå kämpande för liv och mot död. Jag kommer aldrig att glömma de här kvinnorna. När vi var färdiga grät jag floder. Jag är inte samma person som jag var innan jag träffade dem, säger Soley.

 

Stora bilder av kvinnorna ska hänga i centrala Reykjavik för att väcka uppmärksamhet om bröstcancer och Soley uppmanar alla att gå på kontroll.

Hon är en extremt kreativ och hårt arbetande makeupartist. Lösningsorienterad och allergisk mot onödigt gnäll. Efter drygt 20 år i branschen och 13 år som lärare har hon sett en utveckling i branschen:

– Det positiva är alla nya fantastiska tekniker, alla coola kvinnor som blomstrar, mer öppenhet för det kreativa och det annorlunda. Vi jobbar också mer som team och lyfter fram varandra.

På minussidan ser hon bland annat hur svårt det kan vara för en konsument att veta om en produkt eller service verkligen har kvalitet.

– Helt plötsligt är alla människor frisörer, makeupartister och bryntatuerare – många efter bara en kort kurs. Personer som gör olika beautyrelaterade saker har inte ens gått en ordentlig utbildning och det tycker jag är skrämmande. Nu snackar jag inte om en ”smokey eyes”-sminkning utan ingrepp på huden – förstörda läppar, ihoplimmade ögon och så vidare.

Soley tycker att alltför många i branschen liksom kunder är mer upptagna av likes, kommentarer och hur många följare en person har, än av verklig kunskap.

– Många lyssnar hellre på en youtuber än en duktig och erfaren person inom ämnet. Inte alla men väldigt många youtubers eller influencers är våra barns förebilder och lär ut olika tekniker som inte är realistiska eller looks som är helt off.

Soley har under åren varit en del av en grupp som föreläser för unga tjejer om exempelvis hudvård, solning och i vilken ålder det är okej att börja sminka sig.

– I dag finns det inte så mycket intresse för en sådan föreläsning om den inte innehåller contouring, lösfransar och extremt mycket smink. Det här är inte bra för unga tjejer, det är här vi ska prata om hur fina de är utan smink och att det är insidan och deras värderingar som alltid spelar mest roll oavsett vad.

– För min del finns det inget vackrare än ett osminkat ansikte, ett unikt eget utseende. Jag älskar det.

Soley lägger inte heller onödig tid på egen styling. Hon sminkar sig på två minuter, kammar aldrig håret och använder en hårprodukt – ett parfymfritt shampo.

– Sist någon klippte mig var det min bästa underbara kompis Sofia Geideby och det var nog mer än ett år sedan. Jag kör den ovårdade looken, säger Soley och skrattar.

Oavsett look ger hon en massa inspiration – numera alltså även på frisor.se.

– Jag kommer att berätta mycket om mina olika jobb, allt från film, fotograferingar, mode, till när jag undervisar och allt runt utbildning inom hår och makeup. Lite airbrush, olika tekniker och allergier orsakade av hår-, hud- och makeup-produkter och lösningar för det. Jag skulle gärna vilja att läsarna mejlade mig frågor och om de vill att jag tar upp något speciellt ämne.

 

Soley Astudottir
Ålder: 40 år.
Gör: Makeupartist representerad av Art official agency, makeuplärare på Björn Axén academy och lärare i fashion på Norska yrkesskolan Image akademiet.
Bor: Oslo och Stockholm.
Efter jobbet: ”Gillar jag att vila och se vad folk har ätit för lunch
på Instagram – nej, jag skämtar, jag brukar faktiskt jobba extremt långa dagar speciellt på inspelningar, där är det stenhårt arbete så jag brukar försöka göra ingenting. Se någon serie och vila upp mig för nästa dags inspelning. Eventuellt packa om, preppa det som behöver preppas.
En vanlig fredagskväll: ”Myser, lagar god mat och hänger med familjen. Ser på film som jag somnar till efter typ tio minuter. Jag är helt hopplös. Ibland skapar jag och sminkar men det har tyvärr varit lite mindre på sistone på grund av att jag har jobbat
extremt mycket.”
Aktuell: Som inspiratör på frisor.se. Mejla soleyastudottir@gmail.com om du har frågor eller önskemål kring innehåll

 

Text: Maja-Stina Skarstedt