Jag har alltid tyckt att det är en häftig och spännande upplevelse att gå in på en slumpmässig barbershop/salong när jag har varit ute på resande fot. Libanon, Mexiko, Tunisien, Spanien, USA, Grekland, England är några utav de ställena. Det är lite som ett lotteri kan jag tycka, man vet ju inte riktigt vad som väntar en. Men kanske är det just den grejen och min nyfikenhet på hantverket som gör det hela så intressant.

Just nu befinner jag mig i staden Alghero på ön Sardinien i Italien, ett bra läge tänkte jag att göra ett sådant klassiskt (obligatoriskt) besök hos en lokal barberare.

Lättare sagt än gjort!

Min förväntning av att det skulle finnas barbershops i varje gatuhörn här i Alghero visade sig vara fel och just nu hoppades jag bara på att hitta någon..

Efter en god bit lunch och en härlig promenad i gamla stan i Alghero, fortsatte jag jakten!
OCH, ja äntligen fick jag syn på en skylt med texten ”Lo Barber”.
Utan att tveka klev jag in på gården där hittade jag ett café/ restaurang och längst in i hörnet hittade jag dörren till barbershopen Lo Barber.

Lite försiktigt sticker jag in huvudet och får syn på pokaler och utmärkelser som hänger överallt på väggarna, vilket får mig som tävlingsfrisör att känna mig lite lugnare och tryggare samtidigt som jag möts av en kille vid namn Alessandro.

Alessandro är i 40 års åldern och jobbar som barberare/herrfrisör och har vistats på salongen sedan barnsben.
Vi försöker kommunicera på engelska vilket går sådär, så jag bestämmer mig för att börja gestikulera vilket resulterar att jag får sätta mig i Alessandros stol, där han får fria händer, läskigt men spännande.

Under själva klippningen pratar vi inte så mycket och jag har inte heller nämnt att jag jobbar som frisör/barberare.
Jag märker snabbt hur Alessandro tänker och jag gillar att han börjar med att klippa fram en maskulin form på mitt huvud, detta får mig att känna mig i trygga händer.
Väldigt stadig på handen fortsätter han att varva mellan två olika maskiner för att skapa snygga övergångar från kort till längre på sidorna, rakkniven kommer också fram för att avsluta med en snygg finish i nacken, med saxen går han igenom håret på hjässan och jag får mig en rejäl urklippning av mitt tjocka hår.
Det hela avslutas med en härlig hårtvätt och toppas med en styling ala’ Italia som jag kunde tänka mig, med en glansig pomade.

Jag känner mig nöjd och får resa mig ur stolen samtidigt som jag ber Alessandro skämtsamt att slå sig ner i stolen för att bli klippt av mig, där förklarar jag att vi är branschkollegor och berömmer honom för ett bra utfört jobb.

Jag blir även presenterad inför Alessandros pappa Philippe som sitter längre bort i barbershopen och klipper en av sina stamkunder på sin arbetsplats. ”Hur kunde jag missa det frågade jag?”
Alessandro skrattar och förklarar att de har två ingångar till salongen och att stamkunderna ofta går in på baksidan.

Till min stora förvåning pratar pappa Philippe väldigt bra engelska och vi kan föra en konversation.
Han är grundaren till barbershopen och har jobbat där större delen av sitt liv, han berättar även att han har fler barn men att Alessandro är det enda barnet som har gått i hans fotspår vilket han är jätteglad över och hoppas på att Alessandro ska kunna föra vidare yrket till nästa generation, detta är väldigt vanligt i den italienska kulturen förklarade han.

Det som inspirerade mig mest var att Phillipe trots sin höga ålder fortfarande jobbar aktivt som barberare.
Han berättar för mig att detta är en del av hans vardag, att det är ett sätt för honom att få träffa nya människor, stamkunder och vänner men att han framförallt vill vara sysselsatt för att hålla sig ung och i god form, även att han numera får sitta och klippa, vilket han skämtar om.

Med facit i hand tycker jag helhetsupplevelsen hos barberaren Lo Barber i Italien var bland det bättre av mina klassiska frisör/barberar besök som jag har gjort.
Jag tycker att det var väldigt intressant, inspirerande och motiverande att få se hantverket ur ett annat perspektiv och att få höra tänket och historian kring denna familjära verksamhet.

Detta var nog inte första och sista gången jag besöker Lo Barber i Alghero kan jag konstatera efter mitt besök och jag hoppas att ni som läsare lägger Lo Barber på minnet om ni skulle ha vägarna förbi Alghero en vacker dag.

Tack för denna upplevelse Phillippe & Alessandro!