Många har pratat om Studio Kalufs och hur snygg och läcker den är och när jag äntligen tog mig till Stenungsund fick jag själv uppleva att det jag hört ­verkligen stämde.

Jag är nyfiken på hur allt startade och hur det utvecklats och därför sitter jag ner med Henrik Artdeson för att ställa lite frågor.
Berätta lite om din bakgrund och hur Studio Kaluft ­startades?

– Studio Kalufs startads av min mor Gullbritt Larsson 1974. Mamma har alltid legat i framkant och varit driven och efter ett par år växte salongen och efter 10 år byggde hon en ny salong med frisör, hud och parfymeri. Samtidigt kom min syster hem från att ha utbildat sig hos Vidal Sassoon och jag själv var på salongen och hjälpte till efter skolan, så jag fick i tidig ålder lära mig arbetet som frisör När jag slutat nian flyttade jag till Stockholm och gick en privat utbildning och gick efter det min lärlingstid på Kalufs.

Kände att jag inte bara ville stå och klippa på salongen så jag tog chansen att anmäla mig till Stockholm Hair Open redan som 17 åring. Där gjorde jag en Golfskärm och min herrmodell som en golfare och jag vann, den yngsta som dittills vunnit. Efter ytterligare några tävlingar blev jag tillfrågad av olika leverantörsföretag om att börja som tekniker hos dem och jag fastnade för ett av dem där jag verkligen utvecklades som frisör och fick lära mig att stå på scenen, vilket jag i början tyckte var skrämmande.


Samtidigt flyttades Kalufs igen 1994 och då var vi först i Sverige med att ha en salong med en pub. Det gav stora rubriker runt om i Sverige och detta drev vi tillsammans i 10 år. Då började jag tröttna på att åka runt som tekniker, jobba på salongen på dagarna och på puben på kvällarna. Och då köpte jag Studio Kalufs av mamma och hon behöll sen puben ett par år till. Jag öppnade ganska snabbt i nya lokaler och då var vi fyra frisörer och jag hade som jag alltid haft massor av idéer. Jag har alltid haft alltid haft som mål att driva fram nya möjligheter som frisör och företagare.

Försökte att ändra och ge olika möjligheter för mina anställda för att ge förutsättningar att bli mer effektiva och kreativa. De anställda var och är helt fantastiska som hängt med mig på de olika idéer som jag kommit med under åren. Ganska snabbt efter det öppnade jag en salong i Göteborg och en i Kungälv. Trodde nog jag skulle bli störst, bäst och vackrast. Det var kul en stund men slitsamt och jag kände att det blev för mycket att vid sidan av att vara frisör också driva företaget och jag började fundera på vad som var viktigast i livet, bara ha kul eller må bra också. Jag träffade min fru Therese och i takt med att vi fick barn sålde jag av salongerna i Göteborg och Kungälv.

Jag började få någon typ av allergi och fingrarna såg ut som prinskorvar och naglarna ramlade av och då tänkte jag att nu var denna resa slut. Efter en tids sjukskrivning för att bli som normalt igen började jag arbeta igen men jag tålde inte färgen och jag letade efter en jag tålde och till slut hittade jag en och jag började arbeta med den och åkte samtidigt runt och utbildade inom färglära som är en av mina starka sidor. Samtidigt sålde jag halva salongen till Tiri Bergman som varit hos mig under flera år. En fantastisk tjej som har ett lugn jag inte har och en utmärkt frisör. Hon har också arbetat både backstage och med visningar, så hon vet vad det handlar om. Att driva stor salong idag är inte alltid lätt. Alla har ju sina behov och sina önskemål och för mig har det alltid varit viktigt att de skall vill stanna på Studio Kalufs. Vi vill att Studio Kalufs skall alltid om vara Kreativitet och Kunskap.

Tanken med nya salongen?
– Ja du, kanske skall jag ta det galnaste först och det kallas egoist. Jag tycker hela tiden att jag med tanke på att detta var min fjärde salong och med alla missar jag tidigare gjort skulle lärt sig lite genom det. Den erfarenheten jag skaffat blev grunden till den nya salongen och denna gången kan jag påstå att vi byggt en av de bästa salongerna i världen, där finns förändring, kreativitet, energi, förändring, stillhet och den har möjlighet till utveckling. Min tanke är att lämna den till de kreativa frisörerna runt mig med förhoppningen att de skall vill fortsätta att utveckla Studio Kalufs i den 347 kvadrat stora lokalen.

Du har gjort en hel del själv på nya salongen?
– Jag har ritat och tagit en massa snabba beslut under byggnationen. Sen när hantverkarna gått hem vid fyra på eftermiddagen har jag gått loss med målande, murning  o.s.v Ibland kom tjejerna från salongen och hjälpte till på kvällarna och även deras familjer. Tiri fanns också hela tiden med men hon var tvungen att driva salongen. De sista dagarna sov jag till och med över på salongen, men det var det värt då detta känns som det skapats av mig.

Du håller på med annat också?
– Jag har landat i att det som ger mig mest är när jag lyckas ge andra verktygen för att utvecklas. Detta får jag chansen till i och med att jag får vara med som kreativ utbildare för Living Proof. Så jag har hittat mina element som får mig att må bra.

Tiri, berätta om din bakgrund?
– Började på Studio Kalufs 2008 efter 3 år på Burgården i Göteborg. Jag blev delägare i Kalufs 2015.

Vad är din ambition med Studio Kalufs framöver?
– Vi arbetar just nu med att utöka vårt team och vi vill att Kalufs skall vara en mötesplats där våra kunder kan känna sig avslappnade och som hemma. Vi vill kunna utnyttja den fantastiska salong vi skapat.

Hur många är ni på salongen?
– Vi är totalt 16 stycken.

www.studiokalufs.se

Text: Jörgen Edström
Foto: Therese Artdeson och Jörgen Edström