Juryn föll för Annie Ankerviks konstnärliga och tekniskt ­komplicerade flätor i eldigt färgat hår. Årets Avantgarde är en riktig tävlingsfrisör som gång på gång lyckas prestera perfekt under hög press.

Varifrån fick du idén till denna skapelse?
– Avantgarde handlar om att skapa genom gränslös kreativitet – lite som att uppfinna ­hjulet på nytt. Jag inspireras jättemycket av arkitektur, historia och andra kulturer. Flätorna är inspirerade av ­afrikanska flätningar och knutarna av japanska sumo- och ­samuraitoffsar. För att sammanfatta allt; det ­gäller att ­bygga form och vara exakt. Färgen gjorde jag ­tydlig och skarp.

Hur har du utvecklats tävlingsmässigt?
– Under åren har jag skalat av mycket på mina bidrag. Även när jag gör avantgarde är det viktigt för mig att håren är ”cleana” – ­avantgarde behöver inte vara stort. Makeup och ­kläder ska absolut förstärka, men får inte ta över.

Vad tror du händer framöver när du vunnit Årets Avantgarde?
– Jag tänker att vinsten gör att allt fler uppmärksammar mitt arbete och kreativa skapande. Under 2018 vill jag göra en riktigt cool avantgarde-visning!

Vad är det viktigaste för att nå ­framgångar som frisör?
– Man måste lägga ner mycket tid. Jag övar på ­kvällar, gör utvecklingsplåtningar och finns alltid tillgänglig. Jag älskar samarbeten och det är något jag tror alla som vill utvecklas ska söka. För att nå framgång ­måste man också våga vara dålig. Gå på kurser i närheten ­eller långt borta, fråga massvis och våga göra fel. Sätt dig i situationer som är utanför din vanliga comfort zone och tillåt dig att bli absolut livrädd. Klara av det och kom ut på andra sidan som en vinnare.