På salongen använder vi ofta fönen för att avsluta den naturligt lockiga stylingen.
Här har vi några tips vad man kan tänka på för att framhäva den naturliga texturen.

– Lockigt och krulligt hår som är frissigt och lätt frizzar till sig under dagen får bäst resultat lufttorkat med leave-in produkter. Men vill man forma och styra lite så kan man göra det med hjälp utav fönen. Då är kalluft på fönen bäst med svagare styrka, då det liknar mest en ”airdry”. Om man har en fön av bra kvalité.

Lägg tratten på längden av håret och undvik att röra på fönen mer än att förflytta till ett annat område. Hårstråna ska knappt röra på sig för att inte framhäva frizz.

– Lockigt och krulligt hår som har till stor del definerade elastiska lockar kan vara olika långa. Här kan man ofta använda både värme och kalluft på fönen, men fortfarande inte maximal styrka.

Om man vill få ut längden lite så drar man lätt ner håret med handen men se till att man fortfarande ser mönstret av texturen. Sen lägger man tratten på längden. Här behöver man inte få håret helt torrt. Man kan se när håret stannar på den längden man vill uppnå genom att bara släppa passen för att kontrollera om den stannar kvar på längden eller om den åker upp. Åker den upp behöver man få håret mer torrt. Vill man lägga till volym i kombination med längden så kan man bygga på det i torrt hår.

Fall, vågigt och lockigt

– Textur som behöver aktiveras för att framhävas börjar man alltid med topparna först. Kunden kan vända huvudet upp och ner. För när håret hänger ner är det lättare att krama upp textur än när det ligger längs huvudet.

Krama om topparna med händerna, fånga upp topparna i föntratten och se till att man ser texturen. Det man ser är det som blir. Här är det bra med värme för att stylingen ska stanna så lockig som det går.

När topparna fått sin textur går man vidare mot längden genom att krama upp håret med tratten. När man fått håret ganska torrt och ser texturen går man vidare

Avsluta med att gå upp med tratten hela vägen nära botten med allt hår i tratten. Jobba med fingrarna i botten försiktigt och lyft fram texturen ordentligt från botten. Avsluta med kalluft om du vill att texturen ska hålla så länge som möjligt.

Förutom tekniken med fönen så är hårvården vid shampooneringen och stylingprodukterna också avgörande för att uppnå bästa resultat med stylingen. Ett hår som är rent och får vad det behöver från hårvården är mer medgörlig.