”In An Unequal Society” och ”Redios Conqueror Mullet” blev juryns favoriter i Head2Head Barber Challenge.

Efter ett tufft år för barberarbranschen var det välbehövligt med en kreativitets-boost. Tävlingen Årets barberare ställdes in i höstas och coronarestriktionerna fick arrangörerna att tänka om. Det resulterade i ett helt nytt tävlingskoncept som var 100% Covid-19 säkert. Barberarna tävlade i sin egen barbershop på klipphuvud istället för på modell, och tävlingsbidraget skickades in som foto. Så här gällde det att inte bara tänka hår och frisyr utan även foto och hur man kommunicerar en vision i bild och sociala medier.

– Det sägs ju att kreativitet föds ur kriser, och här stämmer det in i dubbel bemärkelse! Både i ett unikt tävlingskoncept – det här är den första barberartävlingen i världen där man tävlar på klipphuvud – och en utmaning i kreativitet. Alla barberare har fått exakt samma förutsättningar och helt fria händer. De har verkligen visat en bredd i barberaryrket som vi inte har sett tidigare. Det här är dessutom första gången som barberarstudenter är med i tävlingen, och det har varit spännande att se den nya generationens barberare visa upp sig, säger Karin Fahlström från Barber Supplier, projektledare för tävlingen.

Tävlingsreglerna var enkla:

1 Klipphuvud | 1 Vision | 1 Vecka | 1 Foto

76 barberare och barberarstudenter från hela landet anmälde sig och det var upp till dem att fritt tolka utmaningen. Några bidrag föll bort på vägen pga corona, men 65 inskickade bidrag gav branschjuryn en rejäl utmaning.

– Extra roligt att det var så många som vågade ta ut svängarna och inte hålla sig enbart till klassiskt.
Nivån var minst sagt varierande vilket var underhållande. Tack för att man fick vara med i juryn. Alltid kul att fokusera på det kreativa. Speciellt i dessa tider då branschen står ganska stilla, säger Johan Rönnow, The Latest Project.

I torsdags presenterade juryn sina favoriter i en livesändning i sociala medier. Vinnare tävlingsklassen Barberare blev bidraget ”Redios Conqueror Mullet” av Lucaz Enigma, Mr-Lucaz i Stockholm.

Juryns motivering:
”Med fantasi och fantastisk planering, presentation och utförande i världsklass har Redios Conquer Mullet visat att barberare kan skapa konst med hår.”

Första pris i tävlingsklassen Barberarstudent/lärling gick till bidraget ”In An Unequal Society” av Theresé Hellberg, Cuts & Cups i Varberg.

Juryns motivering:
”Ett imponerande kvalitativt bidrag, som man skulle kunna överföra till kund, samtidigt gjort med edge och härlig vision.”

Utmärkelsen ”People’s Choice” delades ut till det bidrag som fick flest röster i sociala medier, och denna gick till Ali Alahmad från Troy Salon i Nybro, som även placerade sig på 2:a plats i tävlingsklassen Barberare.

– Vilket engagemang Sveriges barberare har visat! Så mycket känslor, så mycket teknisk kunskap och vad utmanande det har varit att sitta i juryn. Barberarna har tänjt på sina gränser, vågat sig utanför boxen, visat en bredd som troligen många av deras kunder inte vet att deras barberare besitter. Många barberare har visat sin själ, sin situation, sin kärlek till yrket – bara att få ta del av dessa visioner har varit stort. Jag har haft både roligt, blivit tagen, lite besviken ibland men framför allt känt sådan stolthet över prestationerna. Detta är första Head2Head Barber Challenge, jag hoppas att många redan nu laddar för nästa år, med nyfunnen inspiration och motivation, säger Sanna Lindgren, Pivot Point master educator.

Alla bidrag finns på @head2headbarberchallenge på Instagram, och kommer senare att presenteras i en digital utställning.

_____________________________________________

Placering tävlingsklass Barberare

1:a plats – Lucaz Enigma / Mr-Lucaz, Stockholm
2:a plats – Ali Alahmad / Troy Salon, Nybro
3:e plats – Linda Jenå / Butchers Cut, Linköping

Placering tävlingsklass Barberarstudent/lärling

1:a plats – Theresé Hellberg / Cuts & Cups, Varberg
2:a plats – Olivia Kawalec Svenningsson, Praktiska gymnasiet i Halmstad
3:e plats – Timéa Kawalec Svenningsson, Praktiska gymnasiet i Halmstad

Head2Head Barber Challenge arrangeras av Barber Supplier Nordic AB.