Nu är svenska yrkeslandslaget på plats i Ryssland för att delta i världens största VM, Yrkes-VM WorldSkills Kazan 2019. I det svenska Yrkeslandslaget finns 28 av Sveriges yrkesskickligaste under 23 år. Bland annat Wilma Augustsson från Vårgårda som tävlar som frisör.

Under Yrkes-VM möts de skickligaste yrkesutövarna under 23 år från hela världen. Tävlingen arrangeras vartannat år i något av de drygt 80 medlemsländerna.

I år kommer totalt 1400 tävlande från 68 länder att kämpa om guldet inom totalt 56 olika yrkesgrenar under fyra intensiva tävlingsdagar.

Årets upplaga av det svenska Yrkeslandslaget deltar i totalt 25 yrken och tävlar i år för första gången i två nya yrken – hotellreception och betongarbete. Bland de övriga yrkena finns allt från undersköterska och hudterapeut till webbutveckling.

Wilma – tävlar som frisör

Och så då frisör, där Wilma Augustsson från Vårgårda som kommer att kämpa om medaljerna inför beräknade 200 000 besökare.

Wilma började tävla redan i skolan, hon jobbar heltid på Salong Pom Pom i Vårgårda och där tränar hon dagligen på klipp och färg.

– Men jag har inte jobbat jättemycket med brudfrisyrer och permanent så där tränar jag på dockor, kompisar och familj. Jag kollar också på Youtube-klipp för att lära mig mer om skägg. Jag har också hjälp av en expert en gång i månaden, berättar hon för Handelsnytt.

Goda medaljchanser

Sveriges medaljchanser är goda enligt Patrik Svensson, tävlingsansvarig vid WorldSkills Sweden.

– Jag är väldigt imponerad av årets trupp och det är glädjande att se hur hårt de tränar och förbereder sig. De för alltid med sig en fantastisk energi när vi samlas, så mina förhoppningar är höga inför årets mästerskap. Förhoppningen är att vi tar med oss medaljer hem, säger han.