VARFÖR SKA JAG GÅ TILL EN FRISÖR MED LICENS?

Frisörlicensen är en kvalitetsgaranti som intygar utbildning, behörighet och seriositet. Det innebär att branschens yrkesprov, gesällprov är avlagt. Licensen kan även uppvisa om frisören är mästare, seriös företagare, yrkeslärare och barberare.
I Sverige kan vem som helst arbeta som frisör utan att ha någon utbildning då det i dagsläget saknas kontroller. I frisörbranschen används preparat som kan leda till allergi, eksem, brännskador och astmaliknande symptom vid felbehandling.
Som kund har du rätt att känna dig trygg när du klipper eller färgar ditt hår. 

 

VARFÖR HAR LICENS INTE ALLTID FUNNITS?

Licensen har tagits fram då branschen har fått fler obehöriga samt oseriösa i yrket. Licensen är ett modernare verktyg som stärker gesällbrevet, uppvisar flera behörigheter och lättare kan användas för att påverka beslutsfattare och politiker för att uppnå ett krav på utbildning.
I många andra länder finns det krav för att få utöva yrket där licenser eller liknande intyg används som kontroll. I Sverige ligger vi långt efter, det är dags även för Sveriges kunder att känna sig trygga i frisörstolen.

 

HUR VET JAG OM MIN FRISÖR HAR LICENS?

Licensen sitter på spegeln i salongen eller på annan synlig plats och är i storlek som ett körkort. På licensen finns namn, foto, behörighetgrad, giltighetstid och ett licensnummer. Klisterlappar eller skyltar finns på dörrar eller i fönster för att intyga licens. På hemsidor eller på andra söksidor kan frisören intyga att den har licens med hjälp av frisörlicensloggan.

 

VART HITTAR JAG FRISÖRER MED LICENS?

Här kan du söka efter licensierade frisörer.
Du kan även hitta frisörer med licens på Frisörsök