Ät som en frisör!
Dagarna på salongen är ofta intensiva med täta bokningar och högt tempo. Dessutom ska man hålla fokus och vara social med kunder och kollegor. Vissa dagar hinner man knappt sätta sig ner och lunchpausen blir kort, eller försvinner helt och hållet. Hur gör man för att hålla energin uppe en hel arbetsdag? Och hur planerar man sin kost så att man hinner? Anna Hamilton har jobbat som legitimerad dietist i 16 år och är grundare av kostrådgivnings-appen Nutrigap. Hon ger sina bästa tips för hur frisörer kan hålla orken uppe och näringsstatusen i schack.
Varför är det viktigt för frisörer att tänka på hur de äter?
– Till skillnad från många kontorsnissar står och rör sig frisörer mer under arbetsdagen. Det påverkar energin. Samtidigt ska du vara social och behålla koncentrationen. Energi får du i dig via maten, men man måste också få en bra näringsstatus i kroppen för att kunna göra energi. I min bransch pratar man om något som heter energitillgänglighet – att om man äter för lite mot vad man egentligen behöver kan det påverka massa saker, bland annat trötthet. Därför är det viktigt att kroppen får i sig allt den behöver.
Vad ska man äta till frukost för att hålla länge?
– Om man vet att man brukar ha svårt att hinna med matpauser under arbetsdagen skulle jag verkligen satsa på frukosten. Se det som en möjlighet att få i dig bra med fibrer, protein och gärna lite fett. Det räcker inte med en enkel havregrynsgröt med lite mjölk. Pimpa den isåfall med exempelvis, keso, ägg, nötter och bär. Eller ät en rågmacka med avokado och en smoothie, eller en omelett med grönsaker. Låt frukosten vara din lugna stund som laddar dig för dagen.
Hur ska man tänka med lunch?
– Först och främst är det viktigt att inte slänga i sig maten, speciellt om du har magbesvär. Det är lätt hänt om man har ont om tid att man äter för fort utan att tugga ordentligt. Men att tugga är superviktigt. Om du har svårt att hinna är det bättre att dela upp en stor portion till två mindre och äta dem under dagen.
Vilket mellanmål kan man ha på salongen för att hålla energin uppe?
– Det viktigaste med mellanmål är att planera. Tro inte att du ska ställa dig och skala morötter mitt i en hektisk arbetsdag. Ta dig tid att förbereda och prioritera dig själv redan dagen innan. Om jag var chef på en salong hade jag fixat grönsaksstavar med någon dipp och nötter. Det är perfekt att snacksa på i pauserna, speciellt om man inte hunnit käka supermycket grönsaker till lunch. Det är bra om det finns fler alternativ än bara chokladpraliner. Godis är lättare att köpa in men ger sämre effekt.
Finns det några näringsämnen som man ska prioritera?
– Järnbrist är väldigt vanligt, framför allt bland unga kvinnor. Järn skulle jag verkligen fokusera på eftersom att brist på järn kan leda till orkeslöshet. Har man ett underskott på järn ska man undvika en helt vegetarisk kost. Se även till att få i dig bra med grönsaker, nötter och fullkorn för att hålla en bra folat-nivå. En bra näringsstatus leder inte bara till upplevd högre energi, det kan även öka ditt skydd mot kemikaliers negativa effekter.
Hur ska man förhålla sig till koffein?
– Koffein har en uppiggande effekt, det påverkar våra receptorer så att vi känner oss mindre trötta. Men koffein kan leda till en negativ spiral och bidra till näringsbrister. Koffeinet har en halveringstid på fem timmar. Dricker du en energidryck, som egentligen bara är läsk med bra marknadsföring, får du i dig runt 200 milligram koffein. Tio timmar senare kommer du fortfarande ha 50 milligram koffein i kroppen, vilket kan störa sömnen. Det kan leda till att du är tröttare dagen efter och upprepar processen. Våga sluta och se var problemet är i stället för att maskera allt med massa aluminiumburkar.
Vad kan en frisör ha för matlåda?
– För frisörer skulle jag slå ett slag för den japanska bentolådan och plockmat generellt. Då kan man blanda lite det man har och dela upp till flera tillfällen. Kanske lite ostbitar, några köttbullar, lax, quinoasallad, pasta och grönsaker. Hinner man inte äta upp allt på en gång kan man ta resterna på eftermiddagen. Man kan äta i princip allting men se till att det paketeras med en protein- och en fiberkälla – det kommer du långt på!
Vad ska man undvika?
– Det är vanligt att folk som vill gå ner i vikt äter så lite som möjligt och att det i slutändan leder till en sämre kost. Äter du en liten fralla till frukost, skippar lunchen och kommer hem supertrött – då är det självklart att kroppen kommer skrika efter mat! Då är det lätt att man tar fram chokladasken. Testa att börja i andra änden. Tänk att du ska äta så bra som möjligt. Att fokusera på att äta mättande portioner av det som kroppen mår bra av kan leda till mindre sötsug och skåpätande på kvällen. Fixera dig inte vid energi och kalorier, tänk på vilka näringsämnen du får i dig. ◊
Av Sandra Ringdahl Foto Emmelie Ginste