Skatteverket jurist, Pia Blank Thörnroos, menar att både den som förfalskar kvitton och den som ber om detta gör sig skyldig till brott.

När salongen Nails & Beauty i Halmstad säger nej till kunder som vill fuska med bidrag söker sig kunderna till andra mer "fuskvänliga" salonger.

– Jag känner att vi inte konkurrerar på samma villkor, säger Jessica Suoraniemi, auktoriserad hudterapeut på salongen till SVT.

Att lura sin arbetsgivare med ett förfalskat friskvårds-kvitto kan handla om bedrägeri, menar Skatteverket. Myndigheten poängterar även att salongen kan göra sig skyldig till urkundsförfalskning när ett falskt kvitto skrivs ut. Två brott som riskerar fängelse.

– Det är allvarligt, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket till SVT.

Skatteverkets uppgift är att kontrollera att arbetsgivaren följer reglerna kring friskvårdsbidrag. Men myndigheten utför inga granskningar av friskvårds-kvitton, utan det är upp till arbetsgivaren att kontrollera, menar Pia Blank Thörnroos.

Ett fusk kan dock vara svårt att upptäcka. Därför menar Skatteverket att det nu kan behövas en skärpta reglering kring friskvård.

 

Till SVT:s intervju med Nails & Beauty

Till SVT:s intervju med Pia

Till SVT:s avslöjande