Många flyktingar har de senaste året kommit till Sverige från Ukraina, däribland en hel del frisörer. På Ukrainas frihetsdag, den 24 augusti, blev Ukraina äntligen godkända för Frisörlicens i Sverige.

Det har varit en lång process för att ta fram underlag och förstå Ukrainas utbildningsprocesser, yrkesprov, intyg, stämplar och statliga krav.

– Äntligen kan vi se Ukraina som godkänt land för frisörlicens. Att deras utbildning och yrkesprov håller en hög nivå är ett krav för att få hamna på listan för godkända länder. Branschen välkomnar fler behöriga frisörer då anställningsbehovet är stort över hela landet, säger Frisörföretagarnas vd, Staffan Westman.

Ukraina har bra yrkesutbildningar och duktiga frisörer och frisöryrket finns dessutom med på Migrationsverkets lista över bristyrken i Sverige. Då många arbetsgivare i frisörbranschen söker personal kan detta bli en värdefull matchning för båda parter.

I dagsläget är 22 länder och 9 delstater i USA godkända för frisörlicens och antalet ökar för varje år som går. I Sverige innehar i dagsläget hela 7000 frisörer frisörlicens.

Läs mer om frisörlicensen och arbetet här!