Rapportera varje månad
Från och med 2024 ska lönerna för de anställda som räknas som arbetare rapporteras varje månad. Tolv lönerapporter om året ger dem större möjligheter till avkastning på tjänstepensionen, något som tjänstemännen redan har. Samtidigt införs en ny uppmärkning av arbetarna och en faktura på den verkliga kostnaden varje månad.

För att underlätta denna övergång har Fora presenterat en checklista för de åtgärder som behöver vidtas inför de nya rutinerna. Det inkluderar att säkerställa att korrekt administratör är registrerad, delta i deras webbinarier samt kontrollera och korrigera eventuella felaktigheter i kategoriseringen av anställda. Checklistan hittar du HÄR

 

Ny uppmärkning
Uppmärkningen är grunden för att de anställda ska omfattas av rätt försäkringar och få rätt premier inbetalda till sin tjänstepension. Senast i samband med den första månatliga lönerapporteringen ska alla inom personalkategori "Arbetare" tilldelas en ny uppmärkning.

Se till att er uppdelning av företagets anställda i kategorierna arbetare, tjänstemän och företagare stämmer. Om någon märks upp och rapporteras i fel kategori, påverkas deras tjänstepension och försäkringsomfattning.
Läs mer om uppmärkning HÄR.

 

Frågor & Svar

Vad behöver jag/vi göra just nu?
Det beror på om ni har arbetare, tjänstemän eller både och anställda. På Foras kampanjstartsida hittar du information om vad olika typer av företag behöver göra inför övergången. Håll också utkik efter kommunikation från Fora via e-post. Kontrollera gärna att ni har en huvudadministratör registrerad så att Fora har rätt kontaktuppgifter för e-post.

 

När ska vi börja rapportera varje månad?
Från och med 2024. Löner för januari och februari ska vara rapporterade senast 31 mars. E-tjänsterna för uppmärkning och rapportering öppnar i början av februari 2024. Därefter ska lönerna vara inrapporterade den sista i månaden efter att de betalats ut.

 

Jag är ensam anställd på företaget och äger företaget, hur blir det för mig?
Du behöver rapportera löner till Fora först om du anställer en person som inte också är ägare. Läs mer om vad som gäller för företag utan anställda HÄR.

 

Jag använder Frisörföretagarnas lönetjänst, hur blir det för mig?
Du som nyttjar Frisörföretagarnas lönetjänst kan med fördel få hjälp med denna administration. För denna månatliga rapportering kommer en administrativ avgift om 150 kr per företag och månad att gälla. Det tillkommer också en debitering om 50 kr per anställd som ska ha uppmärkningen.

Fler frågor och svar hittar du på Foras hemsida. Du kan också kontakta och ställa dina frågor direkt till Fora på tel. 08-787 40 10 eller chatta via Mina sidor.