• Se över belysning (byt till lågenergilampor), vitvaror, hårfönar, AC, och ventilation. Att koppla in en brytare/timer som stänger av ventilationen på natten kan exempelvis spara mycket energi och pengar.

 

  • Fönen behöver inte dras ur under natten men exempelvis står ofta trimmers på laddning/stand by hela tiden, de kan behöva dras ur på natten. Försök att stänga av allt som inte behöver vara på under natten.

 

  • Luras inte av att en produkt är billig i inköp, det viktigaste är hur mycket energi den drar i längden. Håll koll på energimärkningen på de produkter du köper och jämför med andra.

 

  • Kolla över ditt hyreskontrakt, vem står för vad? Prata med din hyresvärd och försök att komma fram till lösningar för minskad energiförbrukning tillsammans. Hyresvärden är skyldig att uppvisa hur mycket kilowattimmar en hyresgäst gör av med.

 

  • Försök att flytta effektuttaget till de billigare timmarna på dygnet men tänk på att det kan vara en brandrisk att köra tvätt- och diskmaskin på natten.

 

  • Var mycket noga innan du byter elavtal, ta gärna professionell hjälp för att se över vad som passar din salong bäst. Ta fram energistatistik och jämför noga.

 

  • Få kostnadsfri hjälp med att energieffektivisera din salong av kommunens energirådgivare.

 

 

Tips och stöd:

Ladda elbilen – Naturvårdsverket

15 000 kr per laddningspunkt.

https://www.naturvardsverket.se/bidrag/ladda-bilen/

 

Energifond – Naturskyddsföreningen 8 milj/år

30% investeringsstöd för effektivitetsåtgärder

https://www.naturskyddsforeningen.se/

 

Företagsguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt företag:

https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-min-organisation/hitta-din-energi--och-klimatradgivare/

 

Stöd och bidrag

https://www.energiradgivningen.se/