Studio Denique ligger precis i en av Göteborgs stora knytpunkter, vid Korsvägen, mittemot Gothia towers, nära Liseberg. Utanför salongen rullar spårvagnar och biltrafiken, men inne på salongen är det tyst.

– När man kommer in till oss är det nästan som en egen oas. Man stänger ute stressen som är utanför och känner harmoni, säger Johanna Larsson.
– Man ska bli fin i håret här, men också kunna slappna av. Därför har vi använt oss av gröna färger, mycket trämaterial och växter, säger Johanna Nordblom.

Johanna Nordblom har nästan alltid vetat att hon skulle bli frisör.

– Jag bestämde mig när jag var tio år att jag en dag skulle öppna en salong. På den tiden ville jag att den skulle heta ”Glitter och Glamour”, det var bra att det inte blev så, säger hon och skrattar.

Drömmen höll i sig, och när hon var 16 år flyttade hon till Kungsbacka utanför Göteborg för att börja plugga till frisör.

Johanna Larsson gillade också att hålla på med hår när hon var liten, men det var även annat som lockade.

– Jag praktiserade på en salong i högstadiet för jag gillade att experimentera med hår, men även med annat. När jag väl skulle välja gymnasium fanns det en ny utbildning som hette stylist, det lät jättespännande för det var hår, smink och kläder. Jag frilansade lite som stylist efter gymnasiet, det var kul men det kändes inte som något jag skulle göra på heltid för att det är så krävande – så då valde jag att gå en renodlad frisörutbildning.

Snart hamnade Johanna och Johanna på samma salong, där Johanna Nordblom var frisör och Johanna Larsson trainee.

– Vi jobbade ihop och gjorde många brudar. Vi tillbringade mycket tid i bil och insåg att vi båda hade en dröm om att öppna eget. Det klickade verkligen, då vi hade samma vision och kompletterade varandra, vi var bra på att samarbeta och både lika och olika. Sedan gick det jävligt fort! säger Johanna Nordblom.
Johanna Larsson fyller i:
– Ja, när vi bestämmer oss går det fort. Vi började prata om detta augusti 2018, sade upp oss november 2018 och öppnade salongen i mars 2019.

I dag är de tre frisörer och två traineer på Studio Denique, plus en nagelterapeut som hyr plats.

– För oss kändes det naturligt att anställa. Dels för att vi själva varit anställda, vi har aldrig varit på en salong med hyrstolar, dels för att vi verkligen gillar att arbeta i team. Oavsett vem kunden väljer att komma till gynnar det alla, säger Johanna Nordblom.
Johanna Larsson håller med:
– Det känns som att vi kan ge mer till alla som jobbar här om de är anställda. Med hyrstolar sköter alla sig själva. Vår vision är att vi vill hjälpa frisörer att komma längre. Vi kan ju driva folk till att utvecklas och utbildas mer. Det känns som om jag ger mer av mig själv med anställda.

De har ofta elever och traineer, just för att bidra till frisörernas utveckling.

– Vi drivs av att utveckla andra. Vi gillar att man kanske börjar som elev, lite osäker på vad man gör och sedan växer både som frisör och människa. Att vi kan ge det till dem och de kan bli starkare frisörer och personer, säger Johanna Nordblom.
– Vi har sett folk komma som lite osäkra och sedan blomstra. Det är både givande för oss och för frisören. Vi peppar också våra anställda till att tävla – när de lyckas och vi ser hur glada de blir ger det så mycket, kanske till och med mer än när vi tävlar själva.

Tävling är ett nyckelord för Johanna och Johanna, som har tävlat i bland annat Wella Trend Vision, brud-SM, Hair Sweden, Attitude-stylist och Årets Frisör.

 

 

Vad är det som är så bra med att tävla?
– Det finns mycket som är givande när man tävlar. Främst tror jag det är den mentala biten, det ger verkligen något att våga utmana sig själv. Det är nervöst, man känner press, men känslan när man lyckats med det man tagit sig an är underbar. Även om man inte vinner är den mentala utvecklingen guld värd, säger Johanna Larsson.
– Sedan slipar man ju sina tekniska färdigheter och sin planering. Ibland måste man lära sig något helt nytt, andra gånger förfina något eller lära sig göra det snabbare, säger Johanna Nordblom.

De tycker att de som är nyfikna på tävling ska testa på det – man har ingenting att förlora.

– Vi förstår att tävling inte är för alla, det är olika för person till person. Många mår ju bra av att pushas lite och utvecklas men alla tycker inte det är kul, säger Johanna Larsson.

Sedan de öppnade sin salong har de båda dragit ner på tävlingarna, det har helt enkelt inte haft tid. Men, det betyder inte att de har släppt det.

– Det har inte blivit jättemånga tävlingar de senaste åren nu när vi har öppnat salongen. Förut tävlade vi båda väldigt mycket, men nu har det varit mer fokus på salongen. Vi har pratat om att vi vill ta upp det igen för att vi tycker att det är väldigt roligt. Jag märker att jag tävlar med mig själv till vardags. När jag lägger en slingning tänker jag ”nu har jag så här lång tid på mig att lägga slingningen” och då blir jag jätteutmanad av mig själv. Då har jag tävlat, säger Johanna Nordblom och skrattar.
– Vår vision är att vi ska växla upp inom tävling igen, och kanske att vi ska få med oss tjejerna här. Att göra lite mer tillsammans och ha avsatta dagar där vi bara kör på och gör arbeten som vi kan tävla med som salong. Vi har pratat om det sedan vi öppnade, men det är så mycket annat som tar tid så det har tyvärr hamnat lite i bakgrunden. Men planen är att vi ska få till det, säger Johanna Larsson.

Samtidigt peppar de alltid dem runtomkring sig att testa att tävla.

– Nu uppmanar vi våra frisörer att tävla, och finns där som stöd och bollplank. Vår anställda Sofie hade aldrig tävlat innan och var jättenervös. Sedan när hon höll på med projektet, satte en moodboard och tränade, tyckte hon att det var jättekul och vann sin första tävling i Foundation Guillaumes fototävling här i Sverige. Och hon vill absolut tävla igen, säger Johanna Nordblom.
– Där vill vi verkligen hjälpa till. De är inte ensamma om de inte vill vara det, vi hjälps åt som team även om det bara är en person som tävlar. Vi är alltid där som stöd, säger Johanna Larsson.

Hur skulle ni beskriva er salong?
– Den är lite som ett andra hem, säger Johanna Nordblom. Ombonad, varm och avslappnad. Vi har mycket grönt, trä och växter – det ska kännas mysigt.
– Och lyxigt, fyller Johanna Larsson i. Fast inte stelt. När man kommer in till oss vill vi att man ska känna att man lämnar stressen utanför – som att man kliver in i en liten oas. Du hör inte spårvagnarna eller människorna utanför, det är en fristad mitt i stan.

Vilka är era kunder?
– Vi har en trogen kundkrets. De flesta är mellan 25 och 55 och bor i närområdet. De söker något genuint – att bli sedd som person, att få kvalitetstid och en stunds avkoppling, säger Johanna Larsson.
– Vi jobbar med längre behandlingar, säger Johanna Nordblom. En klippning tar oftast en timme. Det finns tid för både hårtvätt, kaffe och styling. Det är viktigt för oss att det aldrig blir ett in-och-ut-tänk.
Johanna Larsson fyller i:
– Vårt mål är alltid att skapa långvariga relationer. Många av våra kunder har varit med oss i över ett decennium. Vår dröm är att även nya kunder ska bli stamkunder. Det handlar om att se varje person – man ger mycket av sig själv, men får också mycket tillbaka.

Vad har varit mest utmanande med att driva en salong?
– Vi gick in i det här med inställningen att det skulle bli tufft, säger Johanna Nordblom. Sedan kom pandemin nästan direkt efter att vi öppnat ... vi har verkligen fått lära oss allt – till och med hur man permitterar, säger Johanna Nordblom.
– Man växer av det, säger Johanna Larsson. Vi kompletterar varandra bra. När en av oss har en dålig dag, peppar den andra. Det hade varit mycket tyngre att driva det ensam.

 

 

Vad är svårast i dag?
– Att prestera på alla plan samtidigt, säger Johanna Nordblom. Vissa perioder hinner man massor, ibland orkar man inte alls. Men vi är två – det är vår styrka.

Vad uppskattar ni mest hos varandra?
– Johanna är en fantastisk personkännare, säger Johanna Larsson. Hon har koll på både kunder och personal, känner av stämningar och tar hand om människor.
– Johanna är action! skrattar Johanna Nordblom. Hon säger att hon funderar på något och en timme senare är det redan gjort. Hon är rak, omtänksam och får saker att hända. Det är inspirerande att ha henne bredvid sig.

Vad drömmer ni om framåt?
– Vi har många visioner! säger Johanna Nordblom. På kort sikt vill vi börja tävla igen. Men en dröm hade varit att en dag kanske öppna en salong utomlands. Jag hade kunnat vara baserad här och Johanna Larsson där. Men vi får se vad framtiden ger.
– Vårt mål är att fortsätta driva och bygga upp vår salong och varumärke. Grunden är att bygga upp ett starkt team där alla brinner för det vi gör och att utvecklas, säger Johanna Larsson.

Är det svårt att hitta bra frisörer?
– Ja. Det är svårt att hitta folk som verkligen älskar yrket och vill gå hela vägen. Vi vill jobba med personer som är passionerade och ser det som ett hantverk, inte bara ett jobb, säger Johanna Nordblom.
– Jag tycker att det syns ganska tidigt när folk jobbar med kunder och de inte verkar så drivna. Kunderna märker det och alla runtomkring märker att man inte ger allt till kundens hår. Det lyser igenom, säger Johanna Larsson och fortsätter:
– Det är ju färre och färre som går ut skolan som är bra och brinner för det. De är svåra att hitta och man får sålla mer för att hitta rätt. Därför är vi måna om att folk tar gesällen, det är det enda sättet att se att man har gått en riktig utbildning, gjort klart den och bemästrar yrket.


Johanna Nordblom, som jobbade som frisörlärare under en kort period, håller med:


– Jag hoppade in en dag i veckan som lärare för frisörer och stylister på Drottning Blanka. Då var det kanske två av 30 som tyckte det var kul. Resten var där för att det var en enklare linje. Alla vill ju ha de där guldkornen, de seriösa salongerna vill ha de där som verkligen älskar sitt jobb. Det är så få personer som alla vi slåss om.

Varför tror ni det har blivit så? Vad behöver förändras?
– Jag är med i frisörgruppen på Facebook, och jag tycker det blir dålig stämning när vi diskuterar det här där, säger Johanna Larsson. Vi är två läger – det ena som verkligen försöker att höja statusen på frisörbranschen, sedan är det andra som förvisso är seriösa salonger och frisörer men ändå inte vill hjälpa till att göra en förändring.

Just hur förändringen ska gå till är svårt att säga, men Johanna Larsson är säker på att det krävs att branschen jobbar mot samma mål.

– Vi måste samla alla seriösa företag och frisörer för ju fler vi är, desto starkare blir vi. Även om vi vill samma sak bråkar vi ändå för att det är otydligt hur man kommer dit. De flesta vill ju att det ska vara en stark bransch men få är villiga att ta stegen som krävs.

Gesällbrevet är något de båda Johannorna tycker är väldigt viktigt och bra för branschen.

– Man är ju inte helt klar när man gått ut skolan. Det tar ungefär fem år att bli färdig frisör, och man får ju faktiskt till och med lite betalt för det. Många är negativa till att få traineelön men andra utbildningar måste man ju ta lån för att ha råd att gå – vänd på det och se det positiva i det. Skulle alla ta gesällen hade statusen höjts och alla hade kunnat ta mer betalt och vi hade kunnat tjäna mer pengar, säger Johanna Nordblom.
– Det är viktigt att se fördelarna med gesällen. Har du tagit den så har du fler rättigheter och kan ställa högre krav på till exempel lön och andra arbetsvillkor. Har du inte gesällen har du inte lika mycket bakom din rygg. Man behöver trycka på mer i skolorna och informera om hur det gynnar dig som person att faktiskt ta gesällen. Och varför man ska jobba på ett seriöst företag som följer kollektivavtal, säger Johanna Larsson.
– Jag vet att både Handels och Frisörföretagarna är ute i skolorna och pratar om sådant här, men det kanske behöver informeras mer och även frisörerna borde hjälpa till att pusha i rätt riktning. Vi vill ju att det ska utbildas fler passionerade och drivna frisörer, som inte ser det som en slapp gymnasietid utan bidrar till att höja statusen. Det är så klart ett stort arbete som inte sker över en natt, men vi måste ju börja någonstans, säger Johanna Nordblom. ◊