Det startar en hel del nya företag inom hår- och skönhetsvård. Bara under 2024 ökade antalet registrerade skönhetsföretag med 20 procent, vilket man skulle kunna ta som intäkt för att även frisörbranschen är välmående och attraktiv. Samtidigt kan vi konstatera att konkurserna ökade med över 700 procent 2024 och befinner sig nu på rekordnivåer.

Skatteverket bedömer att svartlönerna motsvarar nästan 40 procent av de legitima löneutbetalningarna, så det finns skäl att dra öronen åt sig. Dessutom är ökningen relativt snabb från tidigare höga nivåer på cirka 30 procent. 

Sammantaget är situationen alarmerande. Det finns tydliga tecken på att seriösa frisörföretagare slås ut till förmån för salonger som är betydligt mindre konjunkturkänsliga, helt enkelt för att man inte betalar den skatt man borde.

Frisörbranschen har tyvärr blivit en lågt hängande frukt för fifflare eftersom kravställningen är relativt låg. I praktiken kan vem som helst starta en salong och kravställningen för att hantera kemiska preparat i salongen är obefintlig. Det gör att det går snabbt och enkelt att komma in och börja konkurrera om kunder.

Gissningsvis har staten önskat göra det ”lätt att bli företagare” och oavsiktligt skapat grogrund för dagens problem. Detta behöver stävjas här och nu och vår bild är att regeringen måste agera balanserat och använda både morot och piska. Kravbilden behöver höjas en hel del. 

Vi tycker till exempel att en formell frisörlicens ska krävas för att verka som frisör i Sverige. Det skulle främja seriösa frisörföretagare som är beredda att lägga ner tid, kraft och pengar på sin kompetens och det skulle samtidigt fungera som en skyddsvall mot fuskare i branschen.  Sannolikt skulle en frisörlicens medföra högre krav på yrkesskicklighet och därigenom bidra till att stärka hantverksyrket och höja lägsta nivån.

Vi vill också se en momssänkning alternativt ett frisöravdrag likande RUT/ROT samt slopade arbetsgivaravgifter för anställda under 25 år. Detta skulle dels minska ”uppsidan” för fuskande företag och stärka seriösa företagare som i dagsläget är starkt pressade av uppenbart osund konkurrens. Samtidigt skulle det underlätta steget in på seriösa salonger för nyutbildade frisörer som oftast behöver ett par år i arbete för att nå sin fulla potential.

På ett mer allmänt plan borde regeringen också överväga att se över sjuklöneansvaret för småföretag som säljer tjänster. För en ensamföretagare blir steget till att ”skala upp” och ha en större lokal med en anställd i dag gigantiskt. Blir en anställd sjuk innebär det rent krasst att 50 procent av personalstyrkan är borta och det ska finansieras av övriga 50 procent – som därefter också ska jobba in pengar till fasta kostnader och i bästa fall lön till sig själv. Detta är feltänkt och starkt hämmande för företag som egentligen skulle vilja växa.

I vår bransch finns det många tusentals duktiga och seriösa företagare som sliter väldigt hårt och som tvingas tampas med konkurrenter som rent krasst följer rätt få regler. Därför vill vi se en högre grad av professionalisering och strukturer som skapar en sund konkurrens.

Regeringen kan göra relativt stor skillnad med förhållandevis små insatser. 

Henric Sandberg, Sandbergs salong, Ängelholm, Ledamot Frisörföretagarnas styrelse
Mirre Dehlin, Mirres Frisörer, Stockholm, Ledamot Frisörföretagarnas styrelse
Marie Lundmark, By Déco, Luleå, Ledamot Frisörföretagarnas styrelse
Michael Barcefer, Michael & Frisörerna, Stockholm, Ledamot Frisörföretagarnas styrelse
Anna Wilander, Hårteamet, Orsa, Ledamot Frisörföretagarnas styrelse
Therese Haleving, Rektor, International Hair Academy, Stockholm, LedamotFrisörföretagarnas styrelse
Marie Langwagen, No19, Alingsås, vice ordförande Frisörföretagarna
Helena Lundgren, ordförande Frisörföretagarna

 

Läs på Dagens industris hemsida:

https://www.di.se/debatt/felaktiga-klipp-skadar-seriosa-frisorer/